Portfolio signature

Ráugrottak a magyarok a devizás befektetésekre – Ez tényleg igaz?

Nemcsak a leggazdagabb, privátbanki ügyfelek, hanem a befektetési alapokat vásárlók esetében is egyre többször hallani olyan véleményekről, miszerint az utóbbi időszakban elkezdték keresni a devizás befektetéseket. Úgy tűnik, a hír részben igaz, a befektetési alapok piacán legalábbis egyre nagyobb érdeklődés övezi a forinttól eltérő devizában lévő alapokat. Különösen az abszolút hozamú és kötvényalapoknál láthattunk nagyobb felfutást az utóbbi három évben, de a részvényalapokból is egyre több a dedikáltan külföldi kitettségű konstrukció. Érdekesség, hogy míg a vizsgált időtávon közel egy százalékponttal nőtt a devizás állomány részaránya, ezt a forintárfolyammal korrigálva már csökkenést kapnánk.



Az utóbbi időszakban többször is írtunk arról, hogy rengeteg külföldi, illetve devizaalapú megtakarítást képeztek a magyar háztartások az orosz-ukrán háború kirobbanásának és az energiaválságnak az évében, 2022-ben, és ez a trend tavaly is folytatódott - igaz, jelentősen lelassulva. Másfél hónappal ezelőtti cikkünkben bemutattuk, miként alakult az elmúlt években a magyar háztartások deviza megtakarításainak az állománya, az MNB statisztikáiból azonban a befektetési alapok közül csak a külföldiek állománya derült ki, a belföldön kezelt devizaalapoké nem. Most utánanéztünk, mit mutatnak maguknak az alapkezelőknek az adatai.

Megugrott a vagyon, de csalóka a kép

Igazuk van azoknak, akik azt mondják, az utóbbi években megugrott a devizás befektetési alapokban kezelt vagyon. Ha az elmúlt három év adatait nézzük, látható, hogy míg 2021. április végén a devizás sorozatok állománya mintegy 1160 milliárd forintot tett ki, addig ez idén április végére már megközelítette a 2700 milliárdot, vagyis mintegy 132%-os növekedésről beszélhetünk.

Csakhogy egyedül a vagyon alapján levonni a megugró népszerűségre vonatkozó következtetést csalóka lenne, mivel ebben az időszakban a befektetési alapok piacának teljes kezelt vagyonában is látványos felfutás volt. Hiába nőtt több mint duplájára tehát a devizás sorozatok vagyona,

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés