Előfizetői tartalom

Egy-két csodát még várhatunk az Apple-től

Somi András
Az Apple árfolyama 345,6 százalékot emelkedett alig két év leforgása alatt, közben pedig mintegy mellékesen a világ második legnagyobb vállalatává vált az Exxon Mobil mögött. Az ilyen rohanásokról rendszerint ki szokott derülni, hogy az árfolyamot csak a túllelkesült befektetők repítették racionális érvekkel nehezen igazolható szintekre. Az Apple viszont úgy tűnik, ebben a tekintetben is üdítő kivételt jelent, a társaság részvényei a szárnyalás ellenére sem járnak igazán túlzó magasságokban, sőt, ha kellően kritikusan tekintünk a piac várakozásaira, az elsőre túlértékeltnek tűnő árfolyam legalábbis fairnek mondható, de ha a vállalat az elmúlt negyedévekben látott tempóban bővül tovább, az ár még akár vonzó is lehet.

A 16 az sok vagy kevés?. Az Apple alulértékeltsége mellett érvelők a társaság P/E rátájára szokták hivatkozni, amely kétségtelenül történelmi mélységekben áll, jóformán ugyanott, ahol 2008 végén kitört részvénypiaci pánik alatt, és jócskán elmarad az elmúlt öt év átlagától is. Azt is érdemes kiemelni, hogy a 2009 márciusában indult masszív árfolyam-emelkedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés