Előfizetői tartalom

Ugyanannyival tartozunk, mint a válság kitörésekor

Portfolio
2008 szeptembere óta nem volt olyan alacsony a lakossági banki hiteltartozása, mint idén július végén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett adataiból. Az eladósodottsági szempontból kedvező fejleményt elsősorban a forint erősödése okozta. A banki hitelezés eközben tovább vergődik: még a korábban mélypontnak gondolt egy évvel ezelőtti értékhez képest is mintegy harmadával esett vissza a lakossági hitelkihelyezés. A bankbetétek sem teljesítettek jól júliusban, hiszen csökkent az állományuk, ami a romló megtakarítási képesség mellett a lakossági állampapír-állomány rendkívül látványos emelkedésével is összefüggésben állhat. Az adatokból kiderül: egy átlagos éven belül lekötött forintbetét ma 6,8%-os kamatot fizet, egy átlagos lakáshitel pedig 12,0%-os díjért vehető fel. Ez utóbbiban a támogatott lakáshitelek elindulása érzékelhető változást hozhat.

Lakossági hitelek Folytatódott júliusban a lakosság hitelállományának lassú csökkenése. Bár 14,5 milliárd forinttal több forinthitelt vett fel a lakosság, mint amennyit törlesztett, a devizahitelek előző hónapoknál kissé nagyobb, 34,3 milliárd forintnyi nettó törlesztése messze kioltotta ennek hatását, így a lakosság (átértékelődések nélkül számított) eladósodottsága...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés