Előfizetői tartalom

Ugrottak a bankbetétek, estek a hitelkamatok

Több szempontból is érdekesek a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett hitelezési és betéti statisztikái. A jegybanki alapkamat többszöri csökkentésének hatásai jelentkeznek már a vállalati hitelkamatokban, hiszen augusztusról októberre a meglévő forinthiteleké 0,41 százalékponttal, az újaké 0,95 százalékponttal csökkent. A kamatcsökkentések nyomán közel fél százalékponttal csökkent a rövid lejáratú lakossági forintbetétek kamatszintje is. Ennek ellenére ritkán tapasztalható, nettó 130 milliárd forintnyi pénz áramlott be a forintbetétekbe egyszeri tételeknek köszönhetően. A hitelezés volumene ugyanakkor nem nőtt, az állami kamattámogatás egyelőre az évtizedes mélypontján lévő lakáshitelezést sem tudta felrázni.

Közzétette októberre vonatkozó friss statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Az ősz második hónapja azért is érdekes, mert ekkor már két kamatcsökkentés megtörtént, így ha a kamatperiódusok miatt azonnal és teljes egészében nem is, részben már látszódnia kellett a hitel- és betéti kamatok szintjében a jegybank idei első két (augusztus 28-ai és szeptember 25-ei) kamatcsökkentésének....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés