Előfizetői tartalom

Tőkét akar az EU a bankoknak - Áldás vagy átok?

Portfolio
A jelenleginél jóval magasabb tőkemegfelelést ír elő jövőre az Európai Unió a bankok számára a hétvégén megjelent hírek szerint. Ezt Bázel III.-tól függetlenül, mindössze fél év alatt vezetnék be. A magyar OTP már most megfelel a szigorúbb követelménynek, a bankok többsége azonban jelentős tőkeemelésre szorulhat. Félő, hogy a kedvezőtlen piaci környezet miatt ismét az államoknak kell az adófizetők zsebébe nyúlniuk, a bankrészvények hígulnak, a tőkéhez nem jutó bankok pedig eszközeik leépítésére, hitelezésük további visszafogására kényszerülnek. Mivel azonban kisebb a csomag a vártnál, és vele együtt is csökkenhetnek a bankok stabilitásával kapcsolatos rövid távú aggodalmak, az európai bankrészvények árfolyama inkább emelkedett a hétvégi hírekre.

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) kalkulációi alapján arra jutottak a hétvégén az Európai Unió vezetői, hogy 108 milliárd eurónyi friss tőkére lenne szükségük az európai bankoknak ahhoz, hogy ún. core Tier1 mutatójukat 2012 júniusára 9% fölé emeljék. Ez az összeg jóval nagyobb, mint amekkora tőkeszükségletről a korábbi hivatalos EU-s becslések szóltak, de...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés