Bank

Tartaléklángon a bankrendszer?

Portfolio
A 2009. évről szóló bankelemzésünkben egykor azt írtuk "A vártnál kedvezőbb teljesítmény ellenére még 2010-ben is lesz sok teendője a bankszektornak, többek között a meglévő problémás portfóliók kezelése és a hitelezés új alapokra helyezése." 2010 ténylegesen a meglévő problémás portfóliók aktív kezeléséről szólt - sokszor az üzleti tevékenység kárára is -, de a korábbi reményeinkkel ellentétben ez még 2011-re is tartogat jelentős feladatokat - írják elemzésükben Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző Központ alelnöke és Kalfmann Petra, a Nemzetközi Bankárképző Központ igazgatója. A hitelezés új alapokra helyezése pedig szigorodó kockázati toleranciát, ezáltal csökkenő hitelezési aktivitást jelentett, különösen a vállalati szektorban. Mindezek már önmagukban is a jövedelmezőség csökkenését eredményezték volna, amit a bankadó csak tovább tetézett. Marsi Erika és Kalfmann Petra elemzését az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

1 2 3

Összességében csökkenő aktivitás - eltérő intézményi tendenciák.
A teljes hitelintézeti szektor mérlegfőösszege forintban kifejezve 1,1%-kal csökkent egy év alatt. (Elemzésünkben hitelintézeti szektor alatt a hitelintézeteket és a bankfiókokat, míg bankszektor alatt az Rt formájú hitelintézeteket és a bankfiókokat értjük. A bankszektor adatai nem tartalmazzák az Exim, a KELER és az MFB adatait.) Amennyiben ezt a devizaárfolyam mozgások hatásával korrigáljuk, akkor a csökkenés egy év alatt 8,6%-os volt. Ugyanakkor azt, hogy reálértéken ténylegesen hogyan alakult a bankszektor aktivitása a tavalyi évben, csak egy további - a GDP-deflátorral történő - korrekció alapján kapjuk meg. Így számolva a hitelintézeti szektor aktivitása 2010-ben az előző évhez képest reálértéken 11%-kal csökkent, ami - különösen a gazdaság helyzetének enyhülő nehézségei között - egyértelműen olyan negatív fejlemény, amelynek hosszú távú, a gazdaság fejlődésére visszaható negatív hatásai lehetnek, amennyiben a feltételek nem változnak.

Tartaléklángon a bankrendszer?
Az összesített aktivitáscsökkenés mögött az egyes intézménytípusok eltérő aktivitási tendenciát mutattak fel. A kereskedelmi bankok mérlegfőösszege - az árfolyamhatás figyelembe vételével - több mint 10%-kal csökkent, míg a bankfiókoké és a takarékszövetkezeteké 10, illetve 8%-kal emelkedett, bár ez utóbbi két intézménytípus részesedése a szektor mérlegfőösszegből csak 7 és 5,1%. A változó jelzáloghitelezési szabályok nyertesei a lakás-takarékpénztárak voltak, mérlegfőösszegük 17%-kal emelkedett.

A bankszektor szereplőinek sorrendjében csupán kisebb átrendeződések történtek. A piacvezető OTP Bank részesedése kisebb mértékben csökkent ugyan, de ez alapvetően nem a hazai hitelezési aktivitás csökkenésének, hanem az állami hitel visszafizetésének tulajdonítható. Ezután következik a piaci részesedését növelni tudó K&H Bank. 2009 során az MKB-t szorosan követte az Erste és a CIB; a helyzet a tavalyi évben annyiban változott, hogy az Erste átvette a vezetést az MKB-tól, míg a CIB jobban leszakadt a csoporttól, miközben a soron következő Raiffeisen tartotta piaci részesedését. Több öt százaléknál kisebb részesedésű bank, mint a BB, FHB Jelzálogbank és a bankfiókok növelni tudták piaci részesedésüket.

Tartaléklángon a bankrendszer?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Wolf Laszlo otp