Előfizetői tartalom

OTP: ismét jobb lett!

Az általános tőkepiaci gyakorlathoz képest kissé furcsa módon az OTP saját gyűjtésű elemzői konszenzussal rukkolt elő az idei első negyedévben, és jelentjük, sikerült megugrania ezeket a konszenzusos számokat. A fontosabb profitsorokon az elemzők által vártnál magasabb számokkal örvendeztette meg a befektetőket a bank. Az OTP a vártnál alacsonyabb társasági adót fizetett, és kevesebb céltartalékot képzett a negyedévben, nagyrészt ezzel magyarázható a konszenzusos értéknél magasabb adózott eredmény az év első három hónapjában. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya ismét növekvő ütemben emelkedik, ez pedig nem jó hír azoknak a piaci szereplőknek, akik nemhogy a portfólió növekvő ütemű romlására, hanem a hitelportfólió minőségének javulására számítottak. Úgy tűnik, erre még várni kell. A szerb és a montenegrói hitelportfólió tovább zsugorodik, minősége pedig brutálisan romlik, itt az sem segít, hogy a menedzsment drasztikusan vágja a működési költségeket, nem tudnak lépést tartani a bevételek csökkenésével, a nettó kamatmarzs tovább szűkül. Azonban ne legyünk túlságosan borúlátóak, az OTP első negyedéves gyorsjelentése alapján több pozitív folyamat is körvonalazódik a bankcsoportnál. Egyrészt itt van az új szupersztár, az orosz leánybank, amelynek adózott eredménye tavalyhoz képest meghatszorozódott, és a negyedévben a bankcsoport adózás előtti eredményének közel 20 százalékát szállította. Másrészt az adózás előtti profithoz a szerb és a montenegrói leányon kívül az OTP minden bankja hozzájárult, és bár több esetben egyedi tételekkel is magyarázható a pluszos teljesítmény, a felületes szemlélődőnek bőven elég lehet, hogy most lássa meg a lehetőséget az OTP részvényekbe való beszállásra. A hitel/betét mutató tovább javult, a bank tőkehelyzete pedig tovább erősödött, a negyedéves jelentésben büszkén hangsúlyozzák is, hogy a tőkemegfelelési mutatóik lényegesen meghaladják a legfőbb regionális versenytársak hasonló mutatóit. A gyorsjelentés fontosabb pontjai: Az elemzői várakozásokat meghaladó eredményszámok a fontosabb profitsorokon Gyorsuló ütemű romlás a konszolidált hitelportfólió minőségben Bankcsoport szinten bővülő kamatmarzs Csökkenő céltartalékolás Kiválóan teljesítő orosz leánybank Problémás szerb és montenegrói operáció Tovább javuló tőkemegfelelés A bank befizette a bankadó negyedévre eső, 7,2 milliárd forintos részletét (idén az előző évivel megegyező összeget negyedévente, négy egyenlő részletben kell befizetni a központi költségvetésbe)

Mit vártak az elemzők?. Az elemzői várakozásoknál a fontosabb eredménysorokon az OTP Bank jobb negyedéves számokat tett közzé a ma hajnalban megjelent gyorsjelentésében. Az adózott eredmény 9 százalékkal meghaladta az elemzői konszenzus szerinti értéket, amelynek részben az az oka, hogy a vállalat az elemzők által vártnál alacsonyabb céltartalékolásra kényszerült, másrészt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés