Előfizetői tartalom

Itt az újabb hitelválság? - Tőkeemelés helyett inkább leépítenek a bankok

Portfolio
Bár az IMF és az EU azonnali tőkeemelést sürget, a vezető európai bankok egy része inkább eladja eszközeit, minthogy drága új tőkét vonjon be működésébe. Mindez a hitelezés további visszaesésével fenyegeti az eurózóna legyengült gazdaságát - írja a Financial Times. A CNBC beszámolója szerint Josef Ackermann, a Deutsche Bank első embere csütörtökön egy újabb hitelválság lehetőségére figyelmeztetett, kiemelve: nem a bankok tőkepozíciója jelenti a problémát, hanem az a tény, hogy az államkötvények mint eszközosztály elveszítették kockázatmentes státuszukat.

A brit üzleti lap szerint leginkább a francia BNP Paribas és a Société Générale képviseli az eszközleépítés álláspontját (ketten együtt 150 milliárd eurónyi eszköz eladását tervezik), de olasz, spanyol, német bankok is követhetik a példájukat (a legtöbbet az UniCreditről és a Commerzbankról hallani) - nyilatkozták meg nem nevezett bankárok, mondván, miért is emelnének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés