Előfizetői tartalom

Bázeli harapófogóban a magyar bankok

Portfolio
A jelenleginél mintegy 9-15 százalékkal kellene kisebb hitelállománnyal rendelkezniük a magyar bankoknak, hogy megfeleljenek a Bázel III. szabályrendszer új likviditási követelményeinek - derül ki egy közelmúltban megjelent tanulmányból. Bár lesz idejük az átállásra a bankszektor szereplőinek, már most látszik, hogy a szigorú likviditási és tőkekövetelmények, valamint a bankadó miatt csak rendkívül szerény mértékű hitelezésre lesz lehetőségük a következő években, ha nem kapnak likviditási- és tőkeinjekciót. Bázel III. összhatása a magyar GDP-re nézve sem lesz elhanyagolható: a modellszámítások szerint 2,35 százalékpontnyi növekedés-kiesést okozhat.

Alighogy a hazai szabályozásban is életbe léptek a Bázel II. tőkekövetelmény előírásai, máris megjelentek a Bázeli Bizottság első munkaanyagai a bázeli keretrendszer megreformálásához - állapítja meg a Hitelintézeti Szemle legújabb számában közzétett tanulmányában a szerzőpáros, Somogyi Virág és Trinh Tuan Linh. A szeptember 12-én ismert állapot alapján bemutatják:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés