Előfizetői tartalom

Még legalább egy évig zuhanhatnak a részvények

Portfolio
A világ vezető részvénypiacain július végén komoly zuhanás bontakozott ki, az észak-amerikai és a nyugat-európai indexek 20-25 százalékkal kerültek lejjebb. A múlt héten azonban fordulat következett be, mintegy 10 százalékos felpattanást követően jelenleg valamelyest stabilizálódtak a részvénypiacok. Portfóliómenedzsereket kérdeztünk arról, mi okozta a lejtmenetet, jogos-e az elmúlt napokban látott emelkedés, és számíthatunk-e további részvénypiaci áresésekre. Az általunk megkérdezett profi befektetők elképzelhetőnek tartják, hogy a mostani emelkedés akár hetekig is eltartson, közép- és hosszútávon azonban igencsak pesszimisták, akár évekig is eltartó lejtmenetet és recessziós globális gazdasági környezetet vizionálnak. Bár véleményük szerint a részvények jelenleg nem drágák, az értékelés alapjául szolgáló elemzői várakozások sokszor a valóságtól elrugaszkodottak, és nem veszik figyelembe a fontosabb makrokockázatokat.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója Az egyik legnagyobb kockázat jelenleg az, hogy az a turbulencia, amit a tőkepiacokon láthattunk, akár olyan masszív hatással is lehet a reálgazdaságra - tehát például a vállalatok vagy a háztartások magatartására - hogy ennek következtében akár recessziós környezet is kialakulhat. Ennek a valószínűsége az USA-ban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés