Előfizetői tartalom

Lehet tartósan drága egy részvény? - Az értékeltség buktatói

Portfolio
Egy tanulmány keretében vizsgálta meg a McKinsey a médiában is gyakran használt részvény értékeltségi mutatószámok fontosabb jellemzőit és buktatóit, sokszor ugyanis maguk a vállalatvezetők sem megfelelően alkalmazzák ezeket. A McKinsey tanulmánya megerősítette, hogy a magasabb növekedési kilátásokkal és befektetett tőkére jutó megtérüléssel (ROIC) rendelkező vállalatok részvényei magasabb értékeltségi mutatók mellett forognak. Az érett iparágakon belül azonban a tanulmány szerint a teljesítménybeli különbségek ellenére az értékeltségi mutatók alig térnek el a szűken értelmezett szektortársak között. Egyes cégek esetenként felülteljesíthetnek, az iparágakon belül azonban a növekedés és a profitabilitás terén is erős konvergencia figyelhető meg. Ezáltal pedig az értékeltségi mutatók egyre nehezebben befolyásolhatók. A vállalatvezetőknek így érdemes a növekedésre és a jövedelmezőségre fókuszálni, melyekre képesek hatni, ez ugyanis - még ha a szektortársakhoz képest magasabb árazást nem is eredményez - emelheti a részvények árfolyamát.

A részvények értékelésekor használt mutatószámokat - különösen a P/E rátát - a média is gyakran alkalmazza vállalatok gyors összehasonlításakor. Azt azonban, hogy a látszólag egyszerű mutatószámok mögött az esetek többségében részletes értékelési modellek állnak, ritkán említik csak meg a hírek. Emiatt sokszor előfordul, hogy a vállalatvezetők elégedetlenségüknek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés