Előfizetői tartalom

Sokat érhetnek a MOL erőfeszítései

Sándor Dávid
Jelentős hatékonyságnövelést tervez a MOL a downstream szegmensben, a következő három évben összesen 500-550 millió dollárt szeretnének megtakarítani az EBITDA szintjén. A vállalat nem kisebb tervet tűzött ki maga elé, mint hogy a jelenleg a kedvezőtlen környezeti hatásokkal küzdő szegmens eredményét a tavalyi szintekről 86%-kal növelje, megközelítve ezzel a 2006-2007-es csúcsévekben elért eredményeket. Bár a program pontos időzítésével és egyéb részleteivel kapcsolatban számos dolog még tisztázatlan, amennyiben az elemzők beépítenék várakozásaikba a menedzsment által jelzett hatékonyságjavulást, úgy a MOL-ra vonatkozó idei és jövő évi EBITDA várakozásuk akár 5-7%-kal is emelkedhetne. A jelenlegi árazási szintek alapján ez a MOL árfolyamára vetítve 7-9%-os emelkedési potenciált jelenthet, amit egyelőre a rossz nemzetközi hangulat és az upstream gyengélkedése miatt még lefele csúszó profitvárakozások ellensúlyoznak.

Hogyan takarékoskodik a MOL? Az első negyedéves gyorsjelentés publikálásával párhuzamosan a MOL közzétette azt is, hogy a downstream szegmensben milyen lépések meghozatalára készül a profitábilis működés megőrzése érdekében. Az olajcég a 2011-es tényadatokhoz képest 500-550 millió dolláros pozitív EBITDA hatást szeretne elérni, nagyobb részben a költségek csökkentésén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés