Előfizetői tartalom

Klímavédelem földgázzal: egyet fizet, kettőt kap

Lósz Ákos
|
Vargha Péter Simon
|
Zsoldos István
A világot megmentő szuperhős sohasem az egyszerű, hatékony, kézenfekvő és unalmas megoldásokat részesíti előnyben. Ha így tenne ugyanis, akkor a mozielőadás végére üres lenne a nézőtér, sőt a garantált érdektelenség miatt valószínűleg eleve le sem forgatnák a filmet. Valahogy így van ez a klímaváltozásra adott eddigi válaszokkal is. Ebben a "küzdelemben" ugyanis a hatékonyság nem volt igazán tetten érhető szempont, a különböző kormányok inkább láttak benne PR lehetőséget, lobbi-csoportok újabb megszerezhető állami pénzforrásokat. És közben lassan azt is elfelejtjük, hogy az elsőszámú csodafegyvernek tekintett megújuló energiaforrások elterjesztése nem maga a cél, hanem csak egy lehetséges eszköz a kibocsátás csökkentésére. Márpedig az emberiség jelenlegi életfeltételeit biztosan gyökeresen felforgató, 5°C feletti globális átlaghőmérséklet növekedés kockázatát muszáj komolyan vennünk. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy a megújuló energiaforrások jelenleg csak nagyon drágán képesek csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. Ebből kifolyólag és a költségvetési korlátok valamint a lakosság korlátozott teherviselő képessége miatt véleményünk szerint a megújulók jelenleg nem alkalmasak arra, hogy a nagymértékű kibocsátás-csökkentési célt megoldják. Az atomenergia potenciális háttérbe szorulása esetén a földgáz marad az egyetlen reális alternatíva középtávon. A földgáz révén a villamos-energia termelésben nagymértékű káros anyag kibocsátás csökkentést lehet elérni abban az átmeneti időszakban, amíg a megújuló és egyéb technológiák hatékonyabbá vállnak és/vagy megszületik a politikai szándék arra, hogy nagyságrendekkel többet költsünk klímavédelemre, mint amennyit ma elfogadhatónak tartunk. Egy példán keresztül az is részletesen bemutatjuk, hogy a villamosenergia szektor földgázra alapozott dekarbonizációja nem feltétlenül kell, hogy a gázfogyasztás drasztikus emelkedésével járjon: a magyarországi energiaszektorban több mint 50%-kal csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás változatlan gázfelhasználás mellett.

A szerzők közgazdászok a MOL Csoport alkalmazásában. Az itt kifejtett vélemények nem feltétlenül egyeznek meg a MOL csoport hivatalos álláspontjával. Mi mennyibe is kerül?. A politikusi szerepkörtől nem áll távol a szuperhős analógia, hiszen a választók felé a látványos megújuló technológiák jobban eladhatók, és kétségtelenül nagyobb kommunikációs sikert lehet velük...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés