Előfizetői tartalom

Jövő héten ülésezik az OPEC - Enyhülhet-e az olajnyomás?

Portfolio
Jövő héten esedékes a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) ülése, amelyen a szervezet akár a kitermelési korlát növeléséről is dönthet. Egyre többet lehet hallani arról, hogy az OPEC gyűlésen akár 1-1,5 millió hordó/napos emelésről is döntés születhet, azonban az elemzők többsége arra figyelmeztet, hogy ez nem hozna érdemi megnyugvást a piacra, mert a szervezet tagországai nem hivatalosan már így is kb. ennyivel több olajat visznek a piacra az érvényes kvótán felül. További keresletnövekedésre számítanak a szakemberek, ugyanis most ér véget a finomítók szokásos karbantartási időszaka, így a korábbiaknál több kapacitás áll majd üzembe. Várhatóan rég nem látott politikai kihívások is terhelik majd a június 8-án Bécsben esedékes rendes ülést.

Egyre több értesülés lát napvilágot a jövő héten esedékes OPEC-üléssel összefüggésben. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a különböző érdekcsoportok a saját céljaikat szem előtt tartva szivárogtatnak információkat a nemzetközi sajtó számára. Sokak szerint négy év után először az olajkartell emelhet kitermelési kvótáján, azonban a nemzetközi elemzők többsége...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés