FONTOS Sosem műveltek még ilyet a profi magyar befektetők: mi lesz ennek a vége?
 
Előfizetői tartalom

Jön az óraátállítás - Egy órával egy napnyi energiát spórolunk

Portfolio
Európában, így hazánkban is, március utolsó vasárnapjától, október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Idén március 31-én, azaz vasárnap hajnalban kell 2-óráról 3-ra állítani óráinkat. A Magyarországon 1980 óta működő rendszert energia-megtakarítási céllal vezették be. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. becslése szerint az átállítással megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg - olvasható a Mavir közleményében.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak - jellemzően reggel 7 és este 10 óra között - minél inkább egybeessen a természetes nappali világosság idejével, ezáltal kevesebbet kelljen használni a világítást. Az átállítással a helyi idő "mesterségessé" válik, egy órával tér el az időzóna csillagászati idejétől....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés