Üzlet

Izrael 700 millió dollárt ruházna be a tengeri gázmezők védelmére

Portfolio
Az izraeli haditengerészet új feladatra, a nyílt tengeri földgázmezők védelmére készül. A Földközi-tenger mélyén talált földgázmezők évtizedekre biztosíthatják a zsidó állam energiaszükségletének fedezését, sőt pár éven belül export is lehetséges lesz. A fúrótornyok és a csővezetékek sebezhetősége viszont komoly kihívást jelent a haditengerészet számára - számol be az MTI a Jediót Ahronót napilap ynet című hírportáljára hivatkozva.
A gázkitermelés tengeri létesítményeit el tudják érni a Gázai-övezetből lőtt rakéták, lőtávolságon belül vannak a libanoni síita Hezbollah rakétaindító állásai. További veszélyforrást jelenthetnek a tengeri aknák, drónok és tengeralattjárókról indított támadások is. A már működő Támár nevű lelőhely mintegy kilencven, a 2016-ban termelni kezdő Leviátán földgázmező pedig százharminc kilométerre van Haifától.

Az izraeli félelem nem alaptalan, más országok tengeri szénhidrogén-forrásai ellen történtek már fegyveres akciók. Nigéria tengeri olajfúró tornyait több támadás érte, és 2004-ben öngyilkos merénylők összehangolt támadást indítottak egy iraki olajkitermelő állomás ellen.

Ilan Lavi, az izraeli haditengerészet tervezési osztályának vezetője szerint "ki kell építeni egy teljesen új védelmi vonalat. Viszont nem lehet szó olyan rendszer létrehozásáról, amely többe kerül, mint maga a gáz".

A tervek szerint a - részben amerikai - befektetők tizennyolc új kutat fúrnak 1,8 milliárd dollár költséggel 2013 végére, az érintett tengeri terület nagyobb, mint maga Izrael (amelynek kiterjedése mindössze 20 770 négyzetkilométer). A földgáz kitermelését magáncégek végzik, de az állam stratégiai érdeke a fúróplatformok védelme.

Az izraeli hadsereg hétszázmillió dolláros beruházásra készül, majd az új rendszer fenntartására évi százmillió dollárt szeretne kapni. Eközben az új kormány a hadikiadásokat is csökkentő pénzügyi megszorításokat tervez az elszabadult költségvetési hiány visszaszorítása érdekében.

Első lépésként négy új hadihajó beszerzését tervezik az állandó őrjáratokhoz, erről már tárgyalnak számos külföldi céggel. A tervezett összetett védelmi stratégia hírszerzésen és elrettentésen alapulna, erős katonai jelenlétet alakítana ki az érintett tengeri vizeken - írta a hírportál.
SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde