Előfizetői tartalom

A külföldi befektetők nem kapkodnak a magyar cégekért

Portfolio
A harmadik negyedévben a cégértékesítési piac komoly visszaesést mutatott Európában mind a tranzakciós számát, mind az értékét illetően. Seres Béla, a Deloitte vezető partnere szerint az M&A piac alapvetően hangulatvezérelt, igaz historikusan rekord összegű likviditáson ülnek a cégek, azonban annyira nagy a bizonytalanság, hogy több évre előre tervezni szinte lehetetlen, így nem is várhatunk az M&A piactól nagyobb élénkülését. A szakember a Portfolio.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy a régiónk két részre szakadt, a lengyel és a cseh piac nagyon jól teljesít, viszont a magyar piac leszakadóban van. Seres Béla szerint vannak tranzakciók, azonban nagyon kevés olyan esettel találkoznak, amikor egy jól működő, sikeres cég értékesítésére kerül sor, amelyért a vevők sorban állnak. A kedvezőtlen gazdasági környezet mellett a tranzakciók sikerességét gátolja hazánkban a szabályozói környezet és az állami befolyás növekedése is, vannak például olyan befektetők, akik fekete listára tették az országot.

Portfolio.hu: Az M&A aktivitás 2012 harmadik negyedévében jelentősen csökkent világszerte. Miben látja ennek okát? Seres Béla: A tranzakciós M&A aktivitás mindenütt a világban alapvetően hangulat vezérelt, az akvizíciók növekedésének elengedhetetlen feltétele, hogy egy tranzakció gazdasági racionalitásán túl a felvásárló cég vezetőségében erős, már-már felhőtlen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés