Textilgyűjtő konténereket telepít a MOHU országszerte
Üzlet

Textilgyűjtő konténereket telepít a MOHU országszerte

Portfolio
3 éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepít a MOHU országszerte, ezzel megnégyszereződhet a lakosság számára elérhető textilkonténerek száma Magyarországon. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan évi kb. 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. A használt ruházati és textília hulladék legnagyobb részét, 87%-át elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el. Ennek eredményeként a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek. 

Szeptember 4-én jön a nagy éves fenntarthatósági találkozó, a Sustainable World konferencia. Részletek a linken.

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1%-át hasznosítják újra ruházati termékké, hiszen csak most kezdenek megjelenni azok a technológiák, amelyek lehetővé teszik ezt a hasznosítási irányt. 

Az EU 2025-re várható előírása, és környezetünk védelmében alapvető, hogy ezt a nagy mennyiségű textilhulladékot a lehető legjobban kezeljük. Ezt a célt szolgálja a MOHU kezdeményezése, mely során az egész országban három év alatt mintegy 4500 textilgyűjtő konténert telepít. Jelenleg is már 1 500 textilgyűjtő konténer található az országban, ez a szám 2027-ig a négyszeresére, 6000-re nő majd,

és minden 2000 főnél nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, amennyiben a telepítési feltételek biztosítva lesznek.

A konténerek telepítésére az önkormányzatok, kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak a MOHU Gyűjtőedény igénybejelentő oldalán, a sikeres elbírálás és szerződéskötés után megkezdődik az ingyenes telepítés, a rendszeres ürítést pedig alvállalkozók fogják biztosítani.

A textilhulladék megfelelő begyűjtésében rendkívül sokat segíthet a kibővített országos konténerhálózat, amelyen keresztül a begyűjtött textília egyenesen a válogatóba juthat. A válogatóban pedig, a textíliák állapotától függően eldől, hogy lehet őket a lehető legjobban hasznosítani. A nem újrahasználható ruhákat, textíliákat energetikai, textilipari alapanyagként vagy iparban felhasználható géptisztító rongyként hasznosítják újra. A jó minőségű ruhákat pedig megfelelő kezelés után eredeti funkciójukban, vagyis ruházatként használhatják újra. 

Az első ilyen konténerek már megtalálhatóak egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohács, Nyergesújfalu, Tiszafüred és Sárbogárd településeken, de a telepítés folyamatos.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Lakatos Péter

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Befektetés elemzése