Rossz szájízzel ért véget az EU-csúcs, komoly megosztottság feszíti a tagállamokat
Uniós források

Rossz szájízzel ért véget az EU-csúcs, komoly megosztottság feszíti a tagállamokat

Szabó Dániel, Brüsszel
Az EU-tagállamok vezetői a csütörtökön véget ért brüsszeli csúcstalálkozón egy új versenyképességi megállapodást sürgettek a globális riválisokkal szembeni gazdasági szakadék megszüntetése és az ipari hanyatlás megfordítása érdekében. Viszont a kétnapos ülés érdemi döntések nélkül zárult a belsőpiaci reformmal kapcsolatban.

A társasági adószabályokkal és a tőkepiaci integrációval kapcsolatos nézeteltérések ellenére a vezetők egyetértettek abban, hogy a stratégiai ágazatok számára forrásokat kell mozgósítani, hogy javítsanak az EU versenyképességén, ehhez pedig egy új megállapodásra lesz szükség, így folytatják a tárgyalásokat Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének az Európai Bizottság számára készített belsőpiaci reformtervéről.

A többórás vita után jóváhagyott megállapodás jelenleg még csak egy szándéknyilatkozat, és várhatóan a közelgő európai parlamenti választások után lehet kézzelfogható eredménye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az európaiak ne csupán fogyasztói legyenek a máshol előállított technológiáknak, és olyan intézkedéseket sürgetett, amelyek célja a tőkebevonási lehetőségek javítása, az energiaköltségek csökkentése, a szakképzett munkaerő hiányának kezelése és a kereskedelmi kapcsolatok erősítése.

Letta már említett jelentése az egységes belső piac kiterjesztését javasolja az energiaszektorra, a távközlési és a pénzügyi ágazatokrae, és azt javasolja, hogy az EU kapjon nagyobb kollektív hatáskört a vállalatok támogatására, ami jelenleg a nemzeti kormányok előjoga. Továbbá az adórendszereket egységesítő uniós normákat vezessenek be.

„Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval” – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a záró sajtótájékoztatón.

A vezetők a 27 tagállam további integrálására irányuló tőkepiaci unió (CMU) tervét is megfontolták, amelynek célja az egyes kötvénypiacok megerősítése, valamint több kockázati tőke biztosítása az európai induló vállalkozások és kkv-k számára. A kisebb országok azonban attól tartanak, hogy a szabályozási hatáskörök a nagyobb országokban, például Franciaországban összpontosulhatnak. Néhány tagállam fenntartásai ellenére egyetértés van abban, hogy a versenyképesség fokozására van szükség.

„Nagyon hosszú vita volt [a tőkepiaci unióról], mert a kiinduló álláspontjaink eltérnek, de ez egyúttal elengedhetetlen küzdelem is, ha sikereket akarunk elérni a jövőben” – mondta Emmanuel Macron a tárgyalásokról.

A francia elnök elmondta, hogy a vezetők megállapodtak „egy tárgyalási rendről, az alapelvekről és egy ütemtervről”, hogy előrelépést érjenek el ebben a kérdésben, és hozzátette, hogy a következő, júniusi vezetői találkozón folytatják az egyeztetéseket.

Macron hozzátette, hogy az uniós országok költségvetési szabályainak összehangolása nem volt része a vitának, és azt mondta, hogy a megbeszélés lehetővé tette a félreértések feloldását azzal kapcsolatban, hogy miről is szólna a tőkepiaci unió.

Ebben viszont nagyon komoly megosztottság támadt a tagállamok között: több mint tíz ország ellenezte az eredeti előterjesztést.

Olaf Scholz német kancellár az esemény utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Ukrajnának most mindennél jobban szüksége van az EU támogatására, ezért a légvédelmi rendszerek szállításának kérdése „rendkívül fontos”.

Scholz felszólította a többi tagállamot, hogy szintén küldjenek Patriot légvédelmi rendszert és abba való muníciót az ukrán hadseregnek, hozzátéve, hogy reméli, mindenki a lehető leggyorsabban cselekszik majd

„Néhány állam megengedheti magának, hogy feladja a rendszerét, hogy Ukrajna jobban meg tudja védeni magát” – mondta Scholz.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás