A vasúton megtakarított Gigajoule-okkal jól lehet keresni (x)
Prémium

A vasúton megtakarított Gigajoule-okkal jól lehet keresni (x)

PR cikk
Egyre több árutulajdonos és speditőr ismeri fel, hogy jelentősen csökkentheti logisztikai költségeit az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) keretein belül elszámolható energiamegtakarításnak köszönhetően. Az EKR-rendszer lehetőséget ad arra, hogy a társaságok igazolt energiamegtakarításukat pénzre váltsák.

A keretet ehhez teherforgalom közútról vasútra történő terelése teremti meg, mivel a vonat az árut nagyságrendekkel kisebb energiafelhasználással juttatja el a célállomásra, mint a kamion.

A Rail Cargo Hungaria felkészült arra, hogy támogatást nyújtson az ügyfeleknek ahhoz, hogy megbízásaik teljes vagy akár részleges vasútra terelésével energiamegtakarítást érjenek el, és azt pénzre váltsák. Az érdekeltség kölcsönös: a logisztikával összefüggő kiadások csökkenése növeli a vasút versenyképességét, azaz a vasúti megrendelések nagyságrendjét. Az RCH szakemberei már több, nagy volumenű fuvaroztatóval egyeztettek az EKR felhasználásának lehetőségéről.

b21-1

Multimodális szolgáltatás akár háztól házig

Az energiamegtakarításból fakadó előnyöket a fuvaroztatók minden olyan esetben igénybe vehetik, amikor az áruszállítás közútról vasútra terelődik. Ez lehetővé teszi, hogy akár a legösszetettebb közúti-vasúti fuvarozási kombináció esetén is el lehessen számolni energiamegtakarítást.

Egy, a termékeit Európa számos országában értékesítő magyar élelmiszeripari vállalat számára például az RCH szakemberei a felhasznált üzemanyag-mennyiséget alapul véve kimutatták, hogy 30 tonnányi küldeményüket 1600 km távolságra egy kamion több mint háromszor nagyobb CO2-kibocsátással továbbítja, mintha ugyanezt a fuvarfeladatot intermodálisan, azaz a közúti-vasúti modalitások kombinációjával hajtanák végre. A teljesítéshez szükséges energiafelhasználás a közúton közel 60.000 megajoule volt, ami több mint kétszeresen haladta meg az intermodális módhoz szükséges 24 459 MJ energiamennyiséget.

EKR tőzsde

A megtakarított Gigajoule-ok értékesítése az EKR tőzsdén történik. Az így nyerhető kedvezményt minden esetben az árutulajdonos tudja igénybe venni. Egy GJ napi árfolyama természetesen ingadozhat, de heti 5 vonattal számítva az árutulajdonos átlagos energiamegtakarítása az említett 1600 kilométeres távolságon éves szinten több tízmillió forint is lehet.

A Rail Cargo Hungaria szakértőinek elemzései igazolták, hogy az EKR elszámolással a vasút versenyképessé válhat 150 kilométernél rövidebb szakaszokon is. Erre jó példa lehet a cukorrépa fuvarozása. A lehetőség kiaknázásával egy terménykampányban a jelenleginél 145-160 ezer tonnával több cukorrépa fuvarozását érdemes vasútra terelni.

(x)

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
DurerPark_05