FONTOS Véget ért a nagy menetelés, rég nem látott bajban a német szélsőjobb – Ők lehetnek az AfD utolsó reménysugara?
 
Portfolio signature

160 kilométert gyalogolt egy érsek, hogy megdöntse a hatalmat a Moszkvával szövetséges országban

Hetek óta tartanak a tüntetések Örményországban, miután az ország vezetése úgy határozott, négy határmenti falut, amelyek hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartoznak, de évtizedek óta örmény megszállás alatt állnak, visszaadnak a szomszédos országnak. A helyi tüntetések országos méretűvé duzzadtak, az érintett régió érseke pedig gyalog kelt útra a fővárosba, hogy lemondassa a miniszterelnököt, Nikol Pasinjánt.

Örményország vezetése áprilisban úgy döntött, hogy az Azerbajdzsánnal határos északkelet-örményországi Tavus régió négy falvát átadják a szomszédos országnak. A négy falu, amelyek enklávét képeznek Örményország területén belül, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartoznak, a Szovjetunió felbomlásakor kirobbant első hegyi-karabahi háború során azonban örmény megszállás alá kerültek, ahogy egyébként egy azeri területen belüli örmény enklávét pedig az azeriek tartanak ellenőrzés alatt.

Az egykor örmény többségű, de hivatalosan Azerbajdzsán területét képező Hegyi-Karabah tavaly szeptemberi azeri elfoglalását követően a két, a közös szovjet múlt ellenére évtizedek óta ellenséges viszonyban lévő nép között megindult a békefolyamat, melynek része a két ország közötti határ pontos kijelölése, ami jelenleg is zajlik.

A két ország közötti viszony azonban nem szimmetrikus.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés