Elfogadja a Hamász a tűzszüneti javaslatot
Globál

Elfogadja a Hamász a tűzszüneti javaslatot

Portfolio
A Hamász hétfőn beleegyezett a tűzszüneti javaslatba Izraellel a hét hónapja tartó gázai konfliktusban - írja a Reuters. Izrael részéről azonban nem született meg a megállapodás tisztviselők szerint.

A Hamász hétfőn beleegyezett a tűzszüneti javaslatba, mindössze néhány órával azután, hogy az izraeli hadsereg arra kérte Rafah lakosait, hogy hagyják el otthonaikat, mert bármelyik pillanatban megindíthatják a hadműveletet.

A tűzszüneti tárgyalások ma Kairóban közel kerültek az összeomláshoz, miután Izzat al-Rashiq, egy Hamász tisztviselő figyelmeztetett: bármely izraeli művelet Rafahban veszélyeztetheti ezeket a tárgyalásokat. A térségben több mint egymillió palesztin zsúfolódott össze: ebbe a szektorba terelte Gáza északi részéből a lakosságot Izrael, amikor megindították a Gázai övezet elleni hadjáratot. 

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője értesítette a katari és egyiptomi közvetítőket a döntésről. Halil al-Hajja, a Hamász gázai helyettes vezetője elmondta, hogy az elfogadott javaslatnak az első, negyven napra vonatkozó része szerint ideiglenes tűzszünet volna a felek között, amelynek során az izraeli hadsereg kelet felé kivonulna a Gázai övezet sűrűn lakott területeiről. Emellett naponta 8 órára, a túszelengedések napján pedig 10 órára repülési tilalmat vezetnének be a Gázai övezet felett, és fokoznák a humanitárius segélyek és az üzemanyag bejuttatását a területre. A források szerint harminchárom izraeli túszt engedne szabadon a Hamász, nőket, 19 év alatti és 50 év fölötti férfiakat, valamint betegeket és sebesülteket. Cserébe Izrael elenged minden izraeli katonáért negyven és minden izraeli civilért húsz bebörtönzött palesztint. A közvetett tárgyalások újraindulnának a fegyverszünet 16. napján, hogy megállapodjanak a Gázai övezet fenntartható nyugalmának helyreállításáról a tűzszünet második és harmadik szakaszában. A második, 42 napos szakaszban az összes megmaradt foglyot szabadon engednék, cserébe további palesztin foglyokért, és az izraeli hadsereg teljesen kivonulna Gázából. A harmadik, utolsó, és szintén 42 napos szakaszban a Hamásznak át kell adnia minden olyan izraeli holttestét, akit az október 7-i terrortámadásban meggyilkoltak vagy a fogságban meghalt, cserébe az izraeli börtönökben meghalt palesztin foglyok holttestéért - írja az MTI.

Izrael először nem válaszolt a Hamász bejelentésére, majd egy izraeli tisztviselő közölte, hogy nem született tűzszüneti megállapodás Gázában. Hozzátette, hogy a Hamász által elfogadott tűzszünet egy egyiptomi javaslat „felpuhított” változata, amely „messzemenő” következtetéseket tartalmazott, amelyeket Izrael nem tudott elfogadni. „Ez egy cselnek tűnik, amelynek célja, hogy úgy tűnjön, mintha Izrael lenne a megállapodást elutasító fél” - mondta az izraeli tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a Reuters tudósítása szerint.

Izrael katonai szóvivője hétfőn közölte, hogy komolyan megvizsgálnak minden javaslatot a gázai túszok kiszabadítására irányuló tárgyalásokkal kapcsolatban, és ezzel párhuzamosan folytatják a Hamász által irányított területen a műveleteket. Arra a kérdésre, hogy a Hamász azon kijelentése, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot, hatással lesz-e a Gázai övezetben, Rafah városában tervezett offenzívára, Daniel Hagari azt mondta: „Minden választ és választ a legkomolyabban megvizsgálunk a tárgyalásokkal és a túszok visszaszolgáltatásával kapcsolatban”.

A novemberi egyhetes harcszünet óta nem volt tűzszünet.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
izrael gáza palesztin idf háború stock merkava tank