Tarolt a nagyvárosokban Donald Tusk pártja, vidéken az ellenzék győzedelmeskedett
Globál

Tarolt a nagyvárosokban Donald Tusk pártja, vidéken az ellenzék győzedelmeskedett

MTI
|
Portfolio
A lengyel nagyvárosok többségében a kormánykoalíciót irányító, Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) polgármester-jelöltjei győztek az önkormányzati választások második fordulójában – derül ki a hétfőn ismertetett végeredményekből.

Az országos választási bizottság (PKW) adatai szerint a részvételi arány 44,06 százalékot tett ki. Az első fordulóban a választásra jogosultak 51,94 százaléka járult urnákhoz. A tavaly októberi parlamenti választásokon a részvételi arány 74,38 százalékot tett ki volt; ez volt a legmagasabb részvétel 1989 óta.

A kétfordulós lengyel helyhatósági választásokon a polgármesterekről, valamint a háromszintű – községi, járási és vajdasági – önkormányzati szervek képviselőiről döntöttek. A második fordulóban a szavazók csak azokban a körzetekben járultak az urnákhoz, amelyekben a két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A 18 vajdasági központ közül az április 7-i első fordulóban 9 helyen, köztük Varsóban győzött a KO jelöltje, illetve a KO által támogatott független politikus. A második fordulóban további 8 városban győzött a KO által támogatott jelölt. Lengyelországban 16 vajdaság van, de 2 vajdaságnak két-két székhelye van, az egyik a választott közgyűlésé, a másik a központi végrehajtó hatalmat helyben képviselő hivatalé.

Az első fordulóban a korábban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt országos viszonylatban a szavazatok 34,3 százalékát kapta, míg a KO a voksok 30,6 százalékát szerezte meg.

Lengyel választások 2023 és 2024 összevetés

Az április 7-i eredmények alapján mind a 16 vajdasági közgyűlésben, valamint a járási és községi közgyűlésekben is eldőlt a mandátumeloszlás.

A KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt 11, a PiS pedig legalább 4 vajdaságot irányít majd.

Egy vajdaságban nem kizárt egy PiS-többségű koalíció. A PiS viszont a járási önkormányzatokban szerzett többséget.

Ami az egyes nagyvárosok eredményeit illeti:

  • Krakkóban Aleksander Miszalski, a KO jelöltje 51 százalékkal végzett a független Łukasz Gibała előtt.
  • Woclawban két kormánypárti jelölt mérkőzött meg egymással: az Új Baloldal támogatott Jacek Sutryk jelenlegi polgármester 68 százalékkal megtartotta pozícióját a Harmadik Út jelöltjével szemben.
  • Rzeszówban Konrad Fijołek, a KO által támogatott független jelölt csaknem 55 százalékkal győzött a PiS jelöltjével szemben.
  • Kielcében 56 százalékkal győzött Agata Wojda, a KO jelöltje a PiS emberével szemben.
  • Poznanban Jacek Jaśkowiak jelenlegi KO-s polgármester több mint 70 százalékkal győzött a PiS jelöltjével szemben.

Donald Tusk lengyel kormányfő vasárnap este, az exit poll eredményekre reagálva az X-en az írta:

Úgy gondolom, megnyertük a második fordulót. Nem állunk meg!

– tette hozzá.

Tusknak szüksége is volt a győzelemre, az első fordulóban ugyanis pártja a vártnál rosszabbul szerepelt. A miniszterelnök akkor a gyenge mozgósítást tette felelőssé a kudarcért.

Tusk bejegyzésére reagálva Rafal Bochenek, a Jarosław Kaczyński vezette PiS szóvivője az X-en azt írta, hogy Lengyelország nem csak a nagyvárosokból áll, kisebb településeken a PiS által támogatott polgármesterek százai látványos győzelmet arattak a KO jelöltjei fölött.

A lengyelországi önkormányzati választások első fordulóját ebben a cikkünkben értékeltünk:

Címlapkép: A tisztségért ismét induló Jacek Jaśkowiak poznani polgármester voksol a helyhatósági választások második fordulójának napján, 2024. április 21-én egy poznani szavazóhelyiségben. MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mianmar háború