Szomorú hírt közöltek a tudósok a nyaralókkal: drasztikusan visszaesik a jó idő a népszerű turistacélpontoknál
Globál

Szomorú hírt közöltek a tudósok a nyaralókkal: drasztikusan visszaesik a jó idő a népszerű turistacélpontoknál

Portfolio
Egy friss kutatás megállapításai szerint 2100-ra jelentősen visszaesik a jó idő, azaz a szabadtéren tölthető napok száma a világ népszerű turistacélpontjainál – írja a Bloomberg.

Egy friss kutatás szerint az évszázad végére az északi országok lakosai számára általában már korábban, a tél elején megjelenik a napsütéses, tavaszias idő. Ezzel szemben a délen élők - beleértve az egyenlítői régiókat, valamint Dél-Európát és az Egyesült Államokat - többnyire egész évben kevesebb mérsékelt időjárású napot fognak élvezni.

Erre a következtetésre jutott a Massachusetts Institute of Technology (MIT) innovatív tanulmánya, amely a Journal of Climate című folyóiratban jelent meg, és amely az éghajlatváltozás hosszú távú hatásait vizsgálta a világ egyes úti céljaira. A kutatás 50 klímamodell adatait kombinálva feltérképezi, hogy 2100-ra hogyan fognak változni a "szabadtéri napok" a különböző célpontokon. A kifejezés olyan 24 órás ablakokra utal, amelyekben a hőmérséklet elég kellemes ahhoz, hogy a legtöbb ember élvezze a szabadtéri tevékenységeket. (A téli sportokat nem vették ide.)

A következmények óriásiak az életminőségre, az utazásra és a turizmusra nézve. Egyértelmű nyertesek és vesztesek vannak a listán.

Oroszország, Kanada és más északi országok a jövőben több szabadtéri napot fognak kapni… Ugyanakkor a fejlődő országok, például Elefántcsontpart kevesebb szabadtéri nappal kell beérje, tehát egyértelmű egyenlőtlenség van az északi és a déli országok között.

- mondja Yeonwoo Choi, az MIT posztdoktori kutatója és a kutatócsoport tagja.

A tanulmányban azt is megnézték, hogy az éghajlatváltozás hogyan változtatja meg a turisták által látogatott helyeket. Ez hatással van arra, hogy az emberek hová és mikor fognak utazni, valamint a nyaralókra támaszkodó országok turisztikai gazdaságára is. Az alábbi ábra megmutatja, hogyan változnak majd a szabadtéri napok a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjain (a rangsort az ENSZ turizmusért felelős szervezete készítette 2022-ben).

A legnagyobb hatás a trópusi úti céloknál várható. A Dominikai Köztársaságban, ahol 2100-ra 124 nappal kevesebb lesz a szabadtéri napok száma, egész évben 50%-kal csökken a mérsékelt éghajlat. Az északi féltekén található Mexikó, India, Thaiföld és Egyiptom hasonló csökkenést fog tapasztalni, évi 55 és 86 nap között. Az Egyesült Arab Emírségek is szenvedni fog: várhatóan évi 85 napot veszít a jó időből, nem számítva a szakadó esőzések lehetséges növekedését, amelyek ebben a hónapban példátlanul leállították a dubaji repülőteret.

Ezzel szemben Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria 18 és 60 nap közötti szabadtéri napot nyer 2100-ra.

Ez nagyrészt a melegebb télnek lesz köszönhető, ami viszont nem túl kellemes hír a síipar számára. A mediterrán térségben Görögország a becslések szerint 2100-ra több mint 30 napot veszít a szabadtéren eltölthető napok számából a májustól szeptemberig tartó forró nyári hőmérséklet miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tűzoltók