Kémkedés miatt fogtak el két merényletet elkövető személyt Lengyelországban
Globál

Kémkedés miatt fogtak el két merényletet elkövető személyt Lengyelországban

Portfolio
Két férfit vettek őrizetbe Lengyelországban azzal a gyanúval, hogy a múlt hónapban Litvániában támadást követtek el Leonyid Volkov orosz ellenzéki személyiség ellen. A gyanúsítottak, akik lengyel állampolgárok, azzal a váddal néznek szembe, hogy egy idegen ország biztonsági szolgálatának dolgozhattak.

Gitanas Nausėda litván elnök péntek reggel jelentette be a letartóztatásokat, és köszönetet mondott lengyel kollégájának, Andrzej Dudának és mindkét ország bűnüldöző szerveinek. Volkov, aki Alekszej Navalnij kabinetfőnöke volt a Vlagyimir Putyin elleni 2018-as elnökválasztási kampánya során, szintén köszönetet mondott Lengyelországnak és Litvániának a gyanúsítottak azonosításában végzett munkájukért. Hangsúlyozta azonban a támadás mögött álló teljes parancsnoki lánc kivizsgálásának és leleplezésének fontosságát – írja a Notes from Poland.

Volkovot március 12-én vilniusi otthona előtt kalapáccsal és könnygázzal támadták meg, súlyos sérüléseket szenvedett el, többek között eltört a karja. Litvánia kijelentette, hogy az incidens Oroszország műve. A lengyel rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vett két személyt, akiket a támadás elkövetésével gyanúsítanak, és megosztotta a letartóztatásukhoz vezető razziáról készült videót.

A gyanúsítottakat a lengyel rendőrség Központi Nyomozó Irodája (CBŚP), a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel megbízott egység, ügyészek elé állította és ideiglenes őrizetbe vette. Azzal vádolják őket, hogy szervezett csoportban tevékenykedtek, és egy külföldi ország különleges szolgálatainak utasításait hajtották végre.

A litván bűnügyi rendőrség helyettes vezetője, Saulius Briginas megerősítette, hogy a gyanúsítottak lengyel állampolgárok, és a litván főügyész, Justas Laucius is így azonosította őket. Egyelőre nem világos, hogy ügyük összefüggésben van-e egy lengyel állampolgár őrizetbe vételével, akit azzal vádolnak, hogy az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott, többek között egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatására merénylet kitervelésével.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mianmar háború