Előfizetői tartalom

Váratlan visszaesés a svájci gazdaságban

Portfolio
A várt 0,2%-os emelkedés helyett 0,1%-kal csökkent az idei második negyedévben a svájci GDP és az első negyedéves GDP-növekedést 0,5%-ra lefelé módosították a ma közzétett adatok szerint. Éves összevetésben a svájci GDP az 1,6%-ra várt növekedés helyett mindössze 0,5%-kal bővült, ami jelentős lendületvesztésre utal az első negyedévi szintén lefelé módosított 1,2% után. A második negyedéves GDP-adatok megerősítik azt, hogy a svájci jegybanknak miért kell védenie az egy évvel ezelőtt bevezetett árfolyamküszöböt, azaz miért nem engedheti meg a frank további erősödését az euróval szemben.

Az 1,20-as árfolyamküszöb fenntartásának szükségességéről éppen hétfőn beszélt Thomas Jordan, a jegybank fél éve hivatalban lévő elnöke, az ugyanis gátat szab annak, hogy a frank valószínű további felértékelődése a jelentős svájci exportszektor működését tovább nehezítse. Az idei második negyedéves svájci GDP-csökkenésben elsősorban a gyengülő külső...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés