Előfizetői tartalom

Újra irány a frank! - Mi az eurószakadás háttere?

Portfolio
Miután március végén már két fokozattal rontotta, ma újabb két fokozattal "BB-"-ról "B"-re csökkentette a hosszú lejáratú görög államadósság besorolását a Standard and Poor's. A hírre az euró újra esni kezdett és a svájci frank tovább szárnyalt, valamint a részvénypiacok is negatívan reagáltak. A reakciók inkább azzal függhetnek össze, hogy az S&P a közleményében ismét hangsúlyozta: legalább a fennálló államadósság 50%-át kellene megtagadnia az országnak ahhoz, hogy fenntartható pályára álljon az adósságpályája. Amennyiben ez bekövetkezne, az egyrészt a magán kötvénybefektetők (pl. bankok biztosítók, nyugdíjpénztárak) széles rétegének okozna jelentős veszteségeket, másrészt "követendő példaként" szolgálhat írek számára. Az ír közlekedési miniszter a hét végén már az adósság átütemezésének szükségességét is meglebegtette.

Már figyelmeztettek rá Emlékezetes: az S&P legutóbb március 29-én vágta vissza Görögország adósbesorolását, akkor szintén két fokozattal. A hitelminősítő már akkor is arra figyelmeztetett, hogy Athén további (egy vagy akár két fokozatú) leminősítésektől tarthat, ha tovább romlik az ország fiskális pozíciója.Kapcsolódó cikkünk2011.03.29Öt nap alatt kétszer minősítette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés