Gazdaság

Újabb problémás ország a térképen!

Portfolio
Van egy kis ország az eurózóna déli részén, amelyről eddig kevés szó esett, holott államháztartási problémái hasonlóan súlyosak, mint a perifériáé. Ez pedig nem más, mint az a Ciprus, amelynek gazdasága tized akkora, mint Portugáliáé.
Közel a perifériához

Az év kezdete óta sorra kapták a leminősítéseket az eurózóna perifériáján levő országok: a múlt héten hivatalosan is az Európai Unió segítségét kérő Portugália és az adósságátstrukturálással kapcsolatos pletykákat elhessegetni igyekvő Görögország mellett a legtöbb leminősítéssel Ciprus "büszkélkedhet". Írország és Spanyolország helyzete valamivel jobb.

Újabb problémás ország a térképen!
A leminősítések és a kedvezőtlen kilátások miatt az állampapírhozamok - csakúgy mint a többi periférikus ország esetében - Cipruson is emelkedtek. A hathónapos papírok hozamai például két hónap alatt több mint 35 százalékot emelkedtek (január és március között 2,02 százalékról 2,74 százalékra).

Újabb problémás ország a térképen!
Már megint a görögök

A Moody’s februárban, az S&P pedig márciusban rontott Ciprus adósság besorolásán, amit egyfelől a kedvezőtlen költségvetési kilátásokkal, másfelől a ciprus bankok jelentős görögországi kitettségével indokoltak. A ciprusi bankok tőke- és likviditási helyzete megfelelő, ám ne feledkezzünk meg róla, hogy a három legnagyobb ciprusi bank görögországi kitettsége jelentős (hitelállományuk 40 százaléka Görögországban van), ami erős kockázatot jelent - figyelmeztetett a Moody’s.

Költségvetési fronton is vannak kockázatok, hiszen minden jel arra utal, hogy a költségvetési mutatókban tavaly tapasztalt javulás mindössze átmenti volt. Az államháztartás rendbetétele persze nem könnyű, főleg úgy, hogy a kiadások több mint kétharmadát a közszolgák bérei és a társadalombiztosítási kiadások teszik ki.

Bevételi oldalon a kormány megpróbált olyan intézkedéseket hozni, amelyeknek köszönhetően javulhatnak az ország költségvetési pozíciói, ám egészen addig, amíg az adókulcsokat a jelenlegi, igen alacsony szinteken tartják, ez mindössze a többletkiadások fedezésére lehet elegendő. Az ezzel kapcsolatos kockázatokra (leminősítés, befektetői bizalomvesztés) a jegybank több ízben is figyelmeztette a kormányt, ám változás egyelőre nem történt.

A ciprusi kormány idénre (1,5 százalékos gazdasági növekedést feltételezve) 4 százalékos GDP arányos költségvetési hiánnyal számol, ami optimistább az Európai Bizottság előrejelzésénél (az őszi kiadvány szerint idénre és jövőre egyaránt 5,7 százalékos hiányt vár Brüsszel).

Újabb problémás ország a térképen!
Hogy lesz ebből tartós növekedés?

Ciprust egyfelől az ingatlanpiacon, másfelől a turizmuson keresztül érintette érzékenyen a válság. A recessziónak ugyan már vége (2009-es 1,7 százalékos visszaesést követően, 2010-ben már 0,5 százalékos növekedést mértek), a munkanélküliség töretlenül emelkedik - egyes becslések szerint hamarosan elérheti a 7 százalékos rekord szintet.

Újabb problémás ország a térképen!
A Nemzetközi Valutaalap szerint a ciprusi gazdaság csak úgy növekedhet tartósan, és őrizheti meg a nemzetközi üzleti életben betöltött fontos szerepét, ha strukturális reformokat valósít meg. Konkrétan: (1) megakadályozza a bérek emelkedését, és (2) megreformálja a nyugdíjrendszert.

Ha ez irányú elkötelezettségét hamarosan nem jelzi a kormány, akkor nem kizárt, hogy jönnek az újabb leminősítések, aminek következtében Ciprus jó eséllyel pályázik arra, hogy a jövőben a PIIGS országokkal együtt emlegessék.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
standard and poors