Előfizetői tartalom

Mi történik majd a nyugdíjpénztárak vagyonával?

Portfolio
Nem akarjuk megzavarni a piacokat a magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz átkerülő portfólió értékesítésével, ezért nagyobb portfólióelemek aukciós értékesítése, illetve kisbefektetőknek szóló jegyzések is szóba kerülhetnek - jelezte a Gazdasági Rádió Nap vendége című műsorában Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint az intézményükben felállított Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alappal kapcsolatos kormányrendelet most készül, de az már látszik, hogy az Alap feladata nem egy klasszikus portfóliókezelés, hanem az lesz, hogy a visszaadott állampapírt bevonják, illetve az egyéb, nem állami portfóliót pedig fokozatosan, a piac megzavarása és veszteség nélkül próbálja meg értékesíteni az ÁKK.

Borbély emlékeztetett arra, hogy a szeptember végi adatok szerint a magánnyugdíjpénztárak összesített vagyona kissé 3000 milliárd forint feletti volt, amelynek 45%-át tette ki az állampapír. Az átlépő tagok által az államhoz áthozott vagyonelemek közül az ÁKK megsemmisíti az állampapír részt, ez tehát csökkenti az államadósságot. Amint az ÁKK tavaly év végi sajtótájékoztatóján...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés