Előfizetői tartalom

Moodys: adósságcsere után is bizonytalan a törlesztés

MTI
A befektetési értékvesztéssel megvalósuló szuverén adósságcserék után is általában magas marad annak a kockázata, hogy az adott ország ismét törlesztésképtelenné válik - állapítja meg keddi londoni elemzésében a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának tizenöt évre visszatekintő összegzése szerint 1997 óta harminc, értékleírással járó szuverén adósságcserét hajtottak végre világszerte, és az esetek 37 százalékában az érintett államadós ismét törlesztésképtelenné vált. Ez a magas ráta magyarázza, hogy az államadósok kockázati besorolása az értékvesztéses adósságcserék lebonyolítása után is gyakran igen gyenge szinten, a "Caa-C" sávban marad.

A Moody's vonatkozó definíciói szerint a görög kormány által tavasszal végrehajtott kötvénycsereprogram is értékvesztéssel megvalósuló adósságcserének - distressed exchange - minősült, és így az érintett adósságállomány tekintetében nem törlesztővé válásnak felelt meg, mivel a csere az eredeti kötvényajánlati feltételekhez képest csökkentett pénzügyi kötelezettséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés