Előfizetői tartalom

Már beérkeztek az első milliárdok a telefonadóból (3.)

Portfolio
Az előzetes adatoknak megfelelően szeptemberben 13,7 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás (önkormányzatok nélkül) - közölte részletes államháztartási tájékoztatójában szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szeptember végére ezzel a kumulált hiány 545 milliárd forintra csökkent, ami az éves (eredeti) hiányelőirányzat 95%-a. A korábbi évekhez képest kiemelkedően jó szeptemberi egyenleghez elsősorban a fogyasztáshoz kapcsolt bevételek emelkedésére volt szükség, a részletes adatok szerint szeptemberben például már beérkezett 3 milliárd forintnyi távközlési adó. Közben az elkülönített állami pénzalapok is jelentős szufficitet halmoztak fel a foglalkoztatási alap kisebb kiadásai következtében, ez szintén segített a költségvetésen. A kiadási oldal egyik érdekessége, hogy szeptemberben kevesebbet költött az állam fogyasztói árkiegészítésre, ami már a szeptembertől életbe lépő tarifaváltozások hatása.

Meglepő szeptemberi többlet A központi költségvetés 19,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,6 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,6 milliárd forintos deficittel zártak szeptemberben. A mostani többlet kiugróan jónak mondható a korábbi évek fényében. A központi költségvetés szeptemberi bevételei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés