Előfizetői tartalom

Meddig húzódhat az IMF-ügy? - Megkérdeztük a profikat

Portfolio
Május második felében indulhatnak és a harmadik negyedév során zárulhatnak le a magyar kormány, illetve a nemzetközi szervezetek közötti hitelkeretről szóló tárgyalások, a hitelkeret pedig mintegy 10-15 milliárd eurót tehet majd ki - ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Portfolio.hu csütörtökön napközben végzett a keddi-szerdai fejlemények nyomán. A piaci szereplők anonim válaszai alapján tehát ha nem is villámgyors, de legalábbis belátható ideig tartó hiteltárgyalások várhatók, igaz többen is megjegyezték, hogy lehetnek még váratlan fordulatok, illetve konfliktusok az EU/IMF párosával. A szakértők válaszainak konszenzusa szerint a megállapodással párhuzamosan a harmadik negyedévben várható az első kamatcsökkentés a Magyar Nemzeti Banktól. Részben ezzel függ össze az, hogy a szakértők többsége szerint lehet még "tartalék" az elmúlt napok hatalmas állampapírpiaci hozamesési folyamatában: a 10 éves kötvényhozam év végi szintjét ugyanis a legtöbben 7-7,5% közé várják a mostani 8% körüli szintről.

A felmérést az IMF budapesti illetékesének csütörtök esti közleménye előtt végeztük. Néhány hét a tárgyalóasztalig. A jelek szerint a piaci szereplők is elfogadják azokat a minapi kormányzati jelzéseket, melyek szerint néhány héten belül (a szükséges, igaz egyelőre homályos tartalmú parlamenti törvénymódosítások után) megkezdődhetnek a hitelkeretről szóló tárgyalások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés