Előfizetői tartalom

Leszakad-e Magyarország? - Csípős megjegyzések a kormányzati lépésekre

Portfolio
Az adócsökkentéseken keresztüli gazdasági gyorsulásra alapozott eddigi magyar gazdaságpolitika egyértelműen hibás volt, most azonban kedvező, hogy a szerkezetei reformok sorozatán keresztüli útra tért át a kormány - értett egyet a HBLF által ma szervezetett pénzügyi konferencián Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár, Bod Péter Ákos, professzor, a Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára, illetve Kovács Árpád, az SZTE professzora, az Állami Számvevőszék volt elnöke. Zsoldos István, a MOL vezető közgazdásza szerint az eddigi könnyű lépések, az adókulcsok és bázisok ide-oda tologatása után most már a nehezebb lépések, a szerkezeti reformok következnek, amelyek sok feladat összehangolását igénylik és emiatt a hibázás lehetőségét is magukban hordozzák. Míg Kovács Árpád szerint az elmúlt egy évi költségvetési lépések miatt távolodott Magyarország az eurózóna kétes hírű, perifériához tartozó országaitól, addig Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy inkább közeledett. Utóbbit arra alapozza, hogy kimutatható: a magyar gazdaság szoros együttmozgása a német gazdasággal az utóbbi években csökkent. Meglátása szerint emiatt a magyar gazdaság elkezdett leszakadni és ha ez fennmarad, akkor a perifériához való sodródás fog bekövetkezni. Bokros Lajos, a CEU professzora előadásában azt emelte ki, hogy Magyarországot mostanában már nem feltétlenül a visegrádi országokhoz, hanem a balkáni országokhoz sorolják a gazdasági csoportok képzése során.

Új gazdaságpolitika, kétharmados többség Bod Péter Ákos a konferenciát lezáró előadásában az elmúlt egy évi kormányzati lépések kapcsán jelezte: azért nem övezte akkora nemzetközi megütközés a cikk-cakkokat, illetve a nem-szokványos lépéseket, mert ilyen lépésekre külföldön is sor került. Meglátása szerint kétfajta hozzáállást érzékel a magyar nem-konvencionális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés