Előfizetői tartalom

IMF: Ciprus tovább fertőzi Európát

Portfolio
A 2012 októberében publikált kilátások óta a pénzügyi stressz csökkenéséről beszélhetünk az eurózónában. A gazdaságpolitikai lépések ugyanakkor csak félsikerrel szolgálnak, mivel a gazdasági aktivitás továbbra is gyenge. Sőt a perifériaországok gyengélkedése tovagyűrűző hatásokkal is bír a magországokra, mely miatt a 2013-as növekedési kilátásokat lefelé módosították mínusz 0,25 százalékra. A lefelé mutató kockázatok között nem csak stagnálás, hanem az újraerősödő pénzpiaci bizonytalanság is szerepel, mely az elmaradó reformtörekvések és a ciprusi eset továbbfertőző hatásának lehet a következménye - áll az IMF WEO jelentésében.

A globális gazdasági kilátások javultak, a világ GDP-je várhatóan 3,25 százalékkal nőhet idén és akár 4 százalékkal is 2014-ben. Ugyanakkor a fejlett gazdaságok kilátásai kérdésesek. Míg az USA-ban a belső kereslet erősnek látszik, addig ugyanez nem mondható el az eurózónáról. A valutaunió negyed százalékkal zsugorodhat idén a korábban előrejelzett negyed százalékos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés