Előfizetői tartalom

EKB: tartsa tiszteletben a kormány az MNB függetlenségét! (2.)

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kinevezési rendjének módosítása és a felügyelő bizottság javadalmazásának változtatása "aggályokat vet fel, mivel ez akként tekinthető, hogy a kormány megpróbálja az MNB elnökét feladatai ellátásában befolyásolni" - hangsúlyozta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke abban a levélben, amelyet a magyar hatóságoknak küldött a magyar fél által kezdeményezett kötelező konzultáció jegyében. Az EKB elnöke számos kritikát fogalmazott meg a magyar hatóságok utóbbi időszakban a magyar jegybank irányába mutatott magatartása kapcsán.

Jean-Claude Trichet emlékeztet arra, hogy a kormány magyar jegybanki működésre vonatkozó befolyásolási kísérlete az uniós alapszerződés 130. cikkébe ütközik, "mely cikk előírja a tagállamok kormányainak a központi banki függetlenség elvének tiszteletben tartását, valamint azt, hogy ne kíséreljék meg a nemzeti központi bankok (NKB-k) döntéshozó szervei tagjainak feladataik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés