Előfizetői tartalom

Egy éve küzdünk az IMF-fel - Hová jutottunk?

Portfolio
Ma egy éve annak, hogy a nemzetgazdasági tárca a (néhány nappal) korábbi kommunikációjához képest 180 fokos fordulattal bejelentette: egy biztonsági jellegű pénzügyi védőhálót szeretne kapni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap párosától. Ahogy akkor, úgy még mindig az az egyik elsődleges kérdés, hogy a két szervezet szakértői mikor látogatnak Budapestre. Ez egyúttal arra is rávilágít, hogy az elmúlt egy év huzavonája alapján nem kerültünk közelebb a hitelmegállapodáshoz. Sőt. A kormány éppen a tegnap bejelentett újabb költségvetési megszorító csomag tartalmával is azt üzeni, hogy továbbra is szembemegy az EU/IMF-páros álláspontjával a gazdaságpolitikai intézkedések terén, így lényegében belátható időn belül nem is látszik a megegyezés lehetősége. Ezt fokozatosan a piaci szereplők is felismerték, illetve belenyugodtak, noha a kormányzati kommunikáció az elmúlt egy év során kitartóan a gyors megegyezés szándékát és lehetőségét sugallta.

"Január-februárban megszülethet a megállapodás" A tavaly november 17-i bejelentés során kezdetben decemberi tárgyaláskezdéssel és januári-februári megállapodással kalkulált a piac, hiszen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, majd más vezető kormányzati gazdaságpolitikusok is ezt a menetrendet vázolták. Aztán a jegybanktörvény módosítása körüli viták miatt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés