Előfizetői tartalom

Az IMF nem képes megmenteni az eurózónát

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap jelenlegi, egy évre előretekintő szabad hitelkapacitása 390 milliárd dollár körüli, amely a tőkeemelés különböző csatornáit végiggondolva nehezen tudna 650 milliárd dollár fölé emelkedni - mutat rá friss elemzésében a Morgan Stanley. Ezzel arra is utal, hogy az az elgondolás, miszerint az eurózóna korlátozott pénzügyi kapacitásai miatt majd az IMF lesz a "megmentő", erős túlzásnak számít. Az igazi megoldás a befektetési bank szerint az Európai Központi Bank kezében van (korlátlanul képes lenne segíteni a fizetési övezetnek), de ha ez bekövetkezik, akkor az az euró jelentős gyengülését hozná.

Kapcsolódó cikkünk2011.10.14Brazília és Kína mentheti meg EurópátA befektetési bank elemzése arra mutat rá, hogy az IMF tagállamok által befizetett kvóta mintegy 384 milliárd dollárt tesz ki, de ennek csak egy kis része használható fel tényleges hitelezésre a bajba jutott tagállamok felé (mivel a legtöbb tagállam által befizetett kvóta olyan fizetőeszközben van, amely nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés