Előfizetői tartalom

Az "áfatrükk" is rontotta a januári egyenleget

Portfolio
Az év első hónapjában közel egyensúlyban volt az államháztartás központi alrendszere: 2,5 milliárdos deficit jött össze a tavaly januárban mutatott 107 milliárdos többlettel szemben. A minimális januári hiányhoz arra volt szükség, hogy a központi költségvetés méretes deficitjét kompenzálta a TB Alapok, valamint az elkülönített állami pénzalapok méretes többlete. A részletes adatokat csak két hét múlva ismerhetjük meg, de már most érdekesnek tűnik az a fejlemény, hogy a TB Alapok járulékbevételei emelkedtek, miközben már életbe lépett a munkahelyvédelmi akcióterv. A központi költségvetési bevételek jócskán alacsonyabb összegben teljesültek a tavalyinál, itt elsősorban az áfa-visszautalások magasabb összege játszott szerepet. Vagyis a visszautalási határidő 45 napról 75 napra történő emelése a tavalyi pénzforgalmi egyenleget javította az idei kárára. Közben a központi kiadások is emelkedtek.

Minimális hiány jött össze Az államháztartás központi alrendszerének 2013. január havi hiánya közel 2,5 milliárd forintra teljesült, ami az éves törvényi 841,8 milliárd forintos hiánytervnek mindössze 0,3%-a. Ezen belül a központi költségvetés 90,7 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 50,9 milliárd forintos, az elkülönített állami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés