Előfizetői tartalom

Régen féltek már ennyire az aranytól a spekulánsok

Kedden elesett egy rendkívül fontos szint az arany árfolyamában, ami az egyébként is hatalmas, a további árcsökkenéssel kapcsolatos félelmeket tovább fokozta, ez pedig oda vezetett, hogy 2008 decembere, azaz a nagy válság óta a legalacsonyabbra süllyedt a spekulatív szereplők körében a nettó arany vételi pozíciók száma. Nemcsak ez, hanem egy másik speciális mutató is azt tükrözi, hogy a spekulatív szereplők igyekeznek kerülni az arany piacát, mivel egyre kevésbé bíznak annak szintén 2008 vége óta tartó trendszerű emelkedésében. Mindez amellett van így, hogy a makrogazdasági környezet és egyéb feltételek továbbra is támogatnák az arany árfolyamának emelkedését. Az arany gyengélkedése az ezüstöt is magával rántotta, amelynek piacán a spekulatív szereplők pozíciózárási hulláma szintén látványos.

Idei évi mélypontja közelébe süllyedt a héten mind az arany, mind az ezüst dollárban mért árfolyama, ami a globális piacokon általánosságban is megfigyelhető kockázatcsökkentéssel párhuzamosan következett be. A nemesfémek, főként az arany piacán az eladások emellett azzal is összefüggnek, hogy az ott elért eddigi nyereségből igyekeznek egyes befektetők megfelelő likviditást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés