Előfizetői tartalom

Fájdalmasan magas az adóék Magyarországon

Portfolio
Visszafordulni látszanak az adótrendek, 2011-ben az OECD 36 országából 24-ben már emelkedtek a jövedelmeket terhelő adók illetve járulékok. Legnagyobb emeléssel épp az alacsony adókulcsokról híres Írországban és Szlovákiában szembesülhetett a lakosság. Eközben néhány országban, például Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is csökkentek a terhek, és csökkentek Magyarországon is, legalábbis a gyermeket nevelők esetében, az adórendszer átalakítása révén az egyedülállók jövedelmét magasabb elvonás sújtja. Összességében az adóék Magyarországon továbbra is kiemelkedően magas a munkáltató által kifizetett bérköltség fele adó és járulék, ennél az OECD országokban csak Belgiumban és Németországban magasabb. A családosok adóterheinek csökkentésében is messze vagyunk még az éjbolytól.

Megfordulni látszik a '80-as évek óta folyamatosan zajló adócsökkenési trend. Ebben az időszakban a felső adókulcsok számottevően csökkentek, akár 30 százalékpontot is Svédország, Japán vagy épp az Egyesült Államok esetében. A válság óta ugyan jóval lassabban, de az adóterhek újból emelkedni kezdtek, miként a fejlett világban egyre égetőbbé vált a költségvetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés