Önkormányzati választás 2024: újabb határidő jár le
Gazdaság

Önkormányzati választás 2024: újabb határidő jár le

MTI
Ma 16 órakor lejár a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listák, valamint a területi és az országos nemzetiségi listák bejelentésére megállapított határidő a június 9-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - juthatnak a jelöltek mandátumhoz. A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább kétharmadában jelöltet állított (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek kétharmadában közös egyéni jelöltet kell állítani).

Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely vagy főpolgármester-jelöltet, vagy a fővárosi kerületekben legalább három polgármesterjelöltet állított. Azok a jelölőszervezetek, amelyek közös főpolgármesterjelöltet, vagy legalább három fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet állítottak, közös fővárosi listát állíthatnak.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a vármegyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választók) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választónak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

Legkésőbb ma 16 óráig kell a listákat bejelenteni.

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a vármegyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet határozza meg, a sorrendet a bejelentés után már nem lehet módosítani. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az onnan megszerezhető mandátumok száma. Ha egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára azonban új jelölt nem jelenthető be.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint már több mint 400 települési kompenzációs listát és több mint nyolcvan vármegyei listát jelentettek be a választási bizottságoknál, egy részüket már nyilvántartásba is vették. Öt évvel ezelőtt 549 települési kompenzációs listát és 104 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Gyorsabban olvad az Antarktisz jege, mint eddig gondolták