Nagy Márton rendkívüli bejelentésre készül
Gazdaság

Nagy Márton rendkívüli bejelentésre készül

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán délután 3 órakor doorstep sajtótájékoztatót tart a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről - derül ki a szerkesztőségünknek küldött meghívóból. Most fog eldőlni, hogy a kormány értékelése szerint megfelelő mértékben csökkentették-e a kiskereskedelmi áraikat a benzinkút-üzemeltetők.

Az eseményről élőben a helyszínről tudósítunk.

Nem kizárt a meghívó témája alapján, hogy a kormány már döntött az üzemanyagárakkal kapcsolatos intézkedéséről, amelyet már korábban többször előrevetített Nagy Márton miniszter.

Emlékezetes, a kormány legutóbb két héttel ezelőtt döntött az üzemanyagpiacot érintő szabályozásról. Akkor Nagy Márton azt jelentette be, hogy két hetet adott még a piaci szereplőknek az önkéntes árcsökkentésre, lényegében ez a két hét jár most le a holnapi nappal. Másnap a piaci szereplők képviselőivel egyeztetve személyesen is átadta ezt az ultimátumot a miniszter. Akkor azt mondta a miniszter: a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz.

Azóta viszont a Mol több lépésben is döntött rendkívüli árcsökkentésről.

Mindeközben a piaci folyamatok tekintetében is kedvezően alakult a helyzet (azaz esett az olajár és erősödött a forint a dollárral szemben), ezeknek, illetve a Mol lépésének hatására a KSH által számolt régiók középmezőnyből sem lógott már ki annyira a magyar benzin és a dízel. A hivatal minden pénteken hozza nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos statisztikáját, a legfrissebb árak itt láthatóak.

Holnap délután tehát eldől, hogy az elmúlt két hét árcsökkentéseit megfelelő mértékűnek tartja-e a kormány, megítélése szerint kellően megközelítették-e már a régiós üzemanyagárakat a hazai árak. Ennek fényében születhet ugyanis döntés arról, hogy kell-e plusz beavatkozás a piacba. Ez a beavatkozás lehet akár egy dinamikus árplafon, vagy egy árstop jellegű intézkedés is, korábban ugyanis Nagy Márton ez utóbbi lehetőségét sem vetette el.
Április 24-én, a legutóbbi, üzemanyagárak kérdésével is foglalkozó kormányülés napján 650 forint volt a benzin literje, és 639 forint volt a dízel literje (ezek piaci átlagárak). Május 8-ától ezek az árak rendre 624 és 612 forinton alakulnak. Vagyis a benzin esetében átlagosan 26, a dízel esetében átlagosan 27 forintos árcsökkentés valósult meg két hét leforgása alatt. A KSH és a kormány által is figyelt uniós, összehasonlítható adatsor minden csütörtök reggel jelenik meg. A múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag, a magyar árak már ez alatt tartózkodnak azóta, kérdés ugyanakkor, hogy a régiós országokban hogyan változott az ár az elmúlt napokban.
Azt is érdekes lesz látni, hogy a kormány az elmúlt két hét árcsökkentéseiből, valamint az azt ösztönző kormányzati felhívásból, valamint a kettő kapcsolatából milyen következtetéseket von le. Előállhat az a forgatókönyv, hogy az akciót sikeresnek értékeli és lezártnak jelenti az ügyet, de fennáll az a forgatókönyv is, hogy úgy értékeli: a régiós árakhoz való kötés hatásos eszköz, ezért a jövőben ezt írja elő, vagyis megvalósul egy dinamikus árplafon (hogy mekkora árnál nem lehet magasabb a benzin, illetve a dízel ára). Ezt a lehetőséget mi is felvetettük, a dinamikus árképzés előnyeiről itt írtunk.

mai-benzin-674949

Miért ennyire fontos az üzemanyagok ára?

Az üzemanyagárak kérdése már régóta a kormány célkeresztjében van, a mögöttünk álló hónapokban számos fejlemény történt az ügyben:

  • 2023 szeptemberében hangzott el először a kormányzat irányából az a célkitűzés, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós közpmezőnyben kell lenniük, ezzel kapcsolatban és az erre való törekvésről egy „megállapodást is kötött" a kormányzat az üzemanyagpiaci szereplőkkel.
  • Január közepén meredek emelkedésnek indultak az üzemanyagárak, ezt részben piaci, részben magyar-specifikus tényezőkkel is lehet magyarázni: előbbihez tartozik, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának és az OPEC-országok kitermelési döntéseinek a hatására megugrott a nyersolaj vlágpiaci ára, de a benzin finomítói prémiuma is elszállt, ez ugyancsak emelte a benzin nagykereskedelmi árát, végérvényesen pedig a fogyasztói árat is.
  • Ezeken felül „magyar-specifikus” tényezőknek is hozzájárultak a benzinár emelkedéséhez: január elején, két lépcsőben megemelték a jövedéki adószintet, ami miatt 42 forintos drágulás következett be a benzinkutakon (vélhetően a 42 forint egy részét a benzinkutak „nyelték le”, azaz a kutakon kisebb drágulást láthattak az autósok a kiskereskedelmi árrés beszűkülése mellett). Magára az adóemelésre egyébként szükség volt, annak mértéke azonban lehetett volna alacsonyabb is: az emelés olyan mértékben lett meghatározva, ami a 420-as euró-árfolyamig elegendő, ebben a tekintetben tehát lehetett volna némi mozgástér a teher csökkentésére (jelenleg xxx forintot kell adni egy euróért). Mindeközben idén nagyot gyengült a forint a dollárral szemben, ami szintén kedvezőtlen fejlemény a hazai üzemanyagpiac számára.
  • Hiába volt tehát érvényben már tavaly október óta egy megállapodás a hazai üzemanyagszereplők (elsősorban a MÁSZ és a Mol) és a kormányzat között, az érak a fenti tényezőknek köszönhetően mégis az egekbe szöktek, ráadásul a régiós mezőnyben rendre a legdrágábbak között szerepelt a magyar benzin és a dízel is. Március közepén szólalt fel ismét az ügyben Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter ekkor jelezte: „Ha a megállapodás (az üzemanyagpiaci szereplőkkel) megtörik, akkor be kell avatkozni az üzemanyagárakba”
  • Ezt követően április elején, Nagy Márton kommunikációja alapján egyre valószínűbbé vált a kormányzati beavatkozás, amit a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszerének a megszületése követett április 19-én – a nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges beavatkozásnak az üzemanyagpiacon (a statisztika torzító hatásaival itt foglalkoztunk).
  • Lantos Csaba energiaügyi miniszter a KSH kimutatása kapcsán április 24-én jelezte: ha szükség lesz beavatkozásra, akkor vélhetően egyfajta dinamikus árplafonra lehet számítani, ami a régiós átlagárat veszi alapul a hazai üzemanyagárak meghatározásánál. Ennek a megoldásnak az előnyeiről itt írtunk.
  • Ezt követően érkezett a kormány önkéntes árcsökkentésre való felhívása.
  • Május 3-i fejlemény a témában, hogy a Mol átalakította az árazását: innentől kezdve az addigi két alkalom helyett akár többször is dönthet az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról a társaság, a cél ezzel az, hogy rugalmasabban tudjon alkalmazkodni a folyamatosan változó világpiaci helyzethez.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kreml