FONTOS Helikopterbalesetet szenvedett az iráni elnök
Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét
Gazdaság

Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Portfolio
Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.

A Világbank bemutatta a nettó nulla kibocsátású az agrár-élelmiszeripari rendszerről szóló tervét, amely egy diplomáciailag stratégiai fontosságú pillanatban jelenik meg, mivel a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozott országok 2025 végéig készülnek éghajlatvédelmi terveik aktualizálására. A szervezet azt szeretné, ha a tisztviselők nagyobb figyelmet fordítanának a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatokra, amelyeket szerintük sokáig elhanyagoltak és alulfinanszírozottak.

A jelentés arról ír, hogy az országoknak évente 260 milliárd dollárt kell ezekbe az ágazatokba irányítaniuk ahhoz, hogy komolyan vegyék az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett vállalásaikat. A Világbank szerint a kormányok részben betömhetik ezt a hiányt, ha a vörös hús és a tejtermékek támogatását az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású alternatívák irányába terelik.

Az átállás az egyik legköltséghatékonyabb módja annak, hogy a gazdag országok csökkentsék az erősen szennyező élelmiszerek iránti keresletet – állítja a tervezet.

Az eredmény lényegében az éghajlati hatások beárazása lenne az élelmiszerárakba.

„Az állati eredetű élelmiszerek teljes költségalapú árazása, amely tükrözné azok valódi klímaköltségeit, versenyképesebbé tenné az alacsony kibocsátású élelmiszereket” – áll a jelentésben, amely hangsúlyozza, hogy a növényi alapú étrendre való átállással kétszer annyi bolygót melegítő gázt lehetne megtakarítani, mint más módszerekkel.

A klímaváltozás legfontosabb kérdéseiről, a legújabb fenntarthatósági trendekről részletesen szó esik majd szakmai programunkon!

Lényegében azt javasolják, hogy a vörös hús – például a sertés-, a marha-, a juh-, a ló- és a vadhúsok – termelése helyett az államok a baromfitenyésztést támogassák, amelynek kisebb az ökolábnyoma. Ugyanígy kevesebb forrást engednének a tejtermékek gyártásának finanszírozására is.

Tehát a Világbank terve szerint drágábbnak kellene lennie a vörös húsoknak és a tejtermékeknek, hogy kevesebbet fogyasszunk belőlük.

A hús- és tejtermékek iránti kereslet az agrár-élelmiszeripari kibocsátások közel 60 százalékát teszi ki. Julian Lampietti, a Világbank mezőgazdasági és élelmiszeripari globális gyakorlatának globális elkötelezettségért felelős vezetője óva intett attól, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektessenek arra, hogy „mit nem szabad tenni”, és nagyobb figyelmet irányítana arra, hogy „mit kell tenni”, és az árak növelése szerinte hatékony eszköz lehetne

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kreml