Boris Johnson keményvonalas hívei puccsolnák meg a brit miniszterelnököt
Gazdaság

Boris Johnson keményvonalas hívei puccsolnák meg a brit miniszterelnököt

Portfolio
Újabb palotaforradalmat szerveznek a brit kormánypártban a miniszterelnök leváltására – ha a toryk súlyos vereséget szenvednek a heti önkormányzati választásokon, írja az InfoStart. Rishi Sunaknak nagy pofon volt, hogy a hétvégén a rivális Munkáspárt soraiba ült át egyik képviselője.

Nagy-Britanniában a baloldali Munkáspárt nagy propagandagyőzelmének állítják be, hogy a kormányzó konzervatívok egyik képviselője a hétvégén átült a soraikba. Dan Poulter pszichiáter főorvos nem ideológiai megfontolással, hanem az egészségügy állapota miatti elégedetlenségével indokolta a lépést. Azt is elmondta, hogy nem indul a következő választásokon, amelyeket akár néhány hónapon belül kiírhatnak.

Ennek ellenére „átállása” Rishi Sunak kormányzásának látlelete – állítják azok a tory képviselők, akik már megint le akarják váltani miniszterelnöküket. Boris Johnson 2019-es győzelme után a konzervatívoknak masszív, 80 mandátumos többségük volt. Mostanra az előny a lemondások és időközi vereségek miatt 41-re apadt.

Tory képviselők egy kis csoportja így ismét azzal fenyegetőzik, hogy lépéseket tesz Sunak leváltására, ha a csütörtöki önkormányzati választásokon nagy vereséget szenvednek. Ezek a képviselők a két volt miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss keményvonalas hívei. Név nélkül nyilatkozva azt mondták a Financial Timesnak: kész a terv Sunak megingatására vagy kiszorítására, amint közzéteszik a helyhatósági választási eredményeket.

Sunak korábban öt ígéretet tett, hogy mit valósít meg; a „lázadók” vasárnap egy ötpontos alternatívát mutattak be. Eszerint új ajánlatokkal állítanák le a rezidensek sztrájkjait és még keményebben lépnek fel a migráció ellen. (Sunak politikáját, hogy Ruandába deportálják ügyük elbírálásáig az illegális migránsokat, puhának tartják.) Továbbá a GDP 3 százalékát költenék katonai kiadásokra – amikor a kormány épphogy megemelte az összeget 2-ről 2,5 százalékra –, keményebben sújtanák a visszaeső bűnözőket és megvágnák a jóléti kiadásokat.

Kommentátorok ezek után arról kezdtek spekulálni, hogy a veszély kivédésére Sunak a nyárra hozná előre az őszre belebegtetett parlamenti választásokat. A rebellisek közben – mint mindig – azon ügyködnek, hogy a párt 52 vezető képviselője kérjen levélben bizalmi szavazást a pártvezér-kormányfő ellen, amit a szabályok szerint így lehet kieszközölni.

„A felmérésekből és a fókuszcsoportos kutatásokból az derül ki, hogy semmi sem számít, amit Rishi csinál. Nem a politika számít, hanem a hírvivő. Az emberek egyszerűen nem szeretik ezt a fickót”

– fogalmazott egyikük. Egy magát – állítása szerint – a szervezkedéstől távol tartó tory képviselő azt mondta, hogy a lázadók a további „vérveszteséget” akarják leállítani egy akcióképesebb alternatív vezetővel. „A húsvéti szünet idején sokan hosszabb időt töltöttek a választókerületükben, képet kapva arról, hogy mennyire rossz a helyzet” – tette hozzá a képviselő.

Sunak sorsára kihathat, hogy a toryk melyik nagyobb várost nyerik meg vagy veszítik el. A legtöbb konzervatív képviselő szerint azonban egyelőre nincs elég lázadó és nincs elég jó alternatív jelölt sem, akivel sikerülne felváltani Rishi Sunakot.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
pozsony felhokarcolok