Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció
Gazdaság

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Portfolio
A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

Az ipar jelenleg a magyar gazdaság GDP-jének mintegy 20%-át adja, az ipari fejlődéshez viszont elengedhetetlen a gyártás és a logisztika digitális transzformációja, amelyben a magyar ágazati szereplők súlyos lemaradásban vannak. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) ennek elősegítését tűzte ki célul: az akadémiai szféra szereplőivel, a vállalkozásokkal és a szakmai szervezetek képviselőivel közösen dolgoznak azon, hogy az új technológiák elterjedjenek, és széles körben ismertté váljanak.

Az NTPSz olyan szervezetek, intézmények felett álló szakmai szövetség, amely első sorban a szereplők egymás közötti információmegosztását, az új gyakorlatok megismerését, a hazai és külföldi szervezetek közötti együttműködést segíti elő, továbbá keretet biztosít a terület gazdaságpolitikai irányítóival folytatott párbeszédre is. Ez segítségére lehet a vállalatoknak a műszaki és folyamati nehézségek, a jogszabályi elvárások közötti tájékozódás, a kibervédelmi és fenntarthatósági problémák megoldásában. Többek között ezzel a céllal rendezték meg év elején a SmartMan, azaz Smart Manufacturing Fesztivált is, amelynek keretében a szövetség tagjai – gyárak, kutatóintézetek, egyetemek – betekintést nyújtottak a náluk zajló folyamatokba a nagyközönség számára. A SmartMan Fesztivál záróeseményére április 29-én került sor, amelynek keretében a szervezet többek között kijelölte jövőbeli céljait is.

Az Ipar 4.0, amelyet a negyedik ipari forradalomként is ismerünk, egy olyan paradigmaváltást jelöl, amely az információs és kommunikációs technológiák és az automatizálás összefonódásán alapuló gyártási folyamatokat és üzleti modelleket hoz létre. Ez a digitális technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, a nagy adatmennyiségek (BigData) kezelése, a dolgok internete (IoT), a felhőalapú szolgáltatások, a robotika és a 3D nyomtatás integrálásán keresztül valósul meg a gyártásban és a termelésben.

Jenei István, az NTPSz elnökségi tagja, a Magyar Telekom Nyrt. iparági tanácsadója szerint számos új digitális és infokommunikációs technológiai megoldás áll rendelkezésre, amelyek a hazai digitalizáció fejlődését előre mozdíthatják, például:

  • a mesterséges intelligencia felhasználása a termelési és háttérfolyamatokban,
  • az adatalapú döntéstámogató és prediktív analitikai megoldások,
  • a rendszerek összekapcsolását és valósidejű együttműködését lehetővé tevő IoT és 5G technológiák,
  • illetve a gyártási folyamatokban felhasználható autonóm robotikai és logisztikai rendszerek.

Magyarország a középmezőnyben

Ezeket a lehetőségeket egyelőre nagyon kevéssé aknázza ki a hazai ipar, különösen a KKV szektor szorul fejlesztésre, ezt mutatják a vállalati digitalizációra vonatkozó DESI (Digital Economy and Society Index) eredményeink is. Pedig a fenntartható gyártásnak is előfeltétele a digitalizáció.

A hazai vállalatok Ipar 4.0 érettségi szintje nemzetközi felmérések szerint inkább az európai középmezőny alján helyezkedik el.

A legfrissebb DESI alapján, amely az EU tagállamainak digitális fejlettségi szintjét összehasonlító mutató, Magyarország a 22. helyen áll a 27 tagállam közül, ezért is elengedhetetlen a vállalati digitalizáció fejlesztése. Hazánkban a gyártóipar GDP-ben betöltött szerepe európai összehasonlításban is igen magas, különösen a high-tech termékek aránya kiemelkedő.

A kormány is gyorsítaná a digitalizációt

A digitalizáció felgyorsításának szükségességét a kormány is érzi: tavaly szeptemberben közös nyilatkozatot írtak alá a Magyar Telekom Csoporttal, majd novemberben a 4iG Csoporttal is, amelyek értelmében a legnagyobb hazai informatikai-távközlési vállalatcsoportok a következő négy-öt évben százmilliárd forintos nagyságrendben valósítanak meg digitális infrastruktúra-fejlesztéseket Magyarországon. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a megállapodások kapcsán kiemelte, hogy

nincs versenyképesség fejlett telekommunikációs szektor nélkül, hiszen a digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát, és a K+F kiadások 7 százalékát adja,

miközben a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget.

A SmartMan Fesztivál során is erősödött a szervezet és a kormányzat közötti együttműködés: az ipari digitalizációban élen járó vállalatok Ipar 4.0 éremmel történő díjazásán, a pályázati konstrukciók társadalmi és szakértői véleményezésén, az iparági szereplők közötti párbeszéd elősegítésén, és az érdekképviseleten is közösen dolgoznak az NTPSz és a kormány munkatársai.

A kisvállalatok számára is hasznos a digitalizáció

A kis- és középvállalatok számára számos kiaknázatlan lehetőség rejlik az ipari digitalizációban. A fenti technológiák alkalmazása a magyar gazdaság teljesítőképességét az ipari termelés területén jelentős mértékben képes fejleszteni. Mára egy fejlett Ipar 4.0 technológiákat alkalmazó rendszer kiépítéséhez szükséges eszközök - például szenzorok, robotok, IT eszközök - könnyen elérhetőek és gyorsan megtérülnek. Ennek köszönhetően lehetőség van a nagy fokú hatékonyságnövelésre, ami nem csak a termelési költségekre hat kedvezően, hanem a gyártási rugalmasságot is jelentősen növeli. Azonban a magyar termelő cégeknek jelentős segítségre van szükségük a felzárkózáshoz, ebben fontos szerepe lehet az NTPSz-nek és a Smart Manufacturing Fesztiválnak, amely éppen ezeket a megoldásokat hivatott közelebb hozni az emberekhez.

Tévedés, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját

A szakértők egyetértenek abban, hogy alapvető tévedés azt gondolni, hogy az ipari digitalizáció negatívan hathat a munkaerőpiacra és a humán erőforrásra. A HUN-REN SZTAKI laborvezetője, Váncza József megerősítette, hogy

a robotok és mesterséges intelligencia elterjedése nem jelenti azt, hogy a humán erőforrás feleslegessé válik,

ellenben támogatja az emberi munkaerőt a feladatai elvégzésében. Várható, hogy az informatikai szakemberek iránti kereslet is jelentősen megnő, ahogy a mesterséges intelligencia egyre több területen válik dominánssá.

A cikk megjelenését az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
virág_barnabás_mnb