FONTOS Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
 
Portfolio signature

Nő az európai gazdaság, az infláció tovább esik

Portfolio
Az eurózóna gazdasága az első negyedévben 0,3%-os növekedést mutatott az előző negyedévhez képest, ezzel meghaladta az elemzői várakozásokat, a növekedés gyorsult a kontinensen. Az áprilisi infláció eközben tovább mérséklődött, de a csökkenés elmaradt a várakozásoktól.

A GDP az első negyedévben 0,3%-kal nőtt az eurózónában az előző negyedévhez képest, ami gyorsulást jelent a negyedik negyedévben mért stagnáláshoz képest. Az elemzők arra számítottak, hogy a gazdaság 0,1%-kal növekszik, de a teljesítmény végül jócskán meghaladta az elemzői várakozásokat (a tagállami adatokat látva erre már számítani lehetett).

Az előző év azonos időszakához képest 0,4% volt a növekedés, ami meghaladja az elemzők által várt 0,2%-os növekedést, és az előző negyedévben mért 0,1%-os éves növekedést. Összességében viszont még mindig nagyon mérsékelt a növekedés éves bázison, az eurózóna gazdasága több mint egy éve stagnál.

Közzétették az inflációs adatot is áprilisból. A főmutató stagnált 2,4%-on, ez megfelelt az elemzői várakozásnak. A maginfláció viszont esett: márciusban éves szinten 2,9%-os éves áremelkedést mértek, ami áprilisban 2,7%-ra esett. Az elemzők ennél kisebb, 2,6%-os éves maginflációt vártak. A maginfláció nem tartalmazza az élelmiszerek és az energia árváltozását.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés