Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna
Gazdaság

Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre küldte a digitális állam megvalósításához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetet. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a tervezet célja, hogy megteremtse a digitális állampolgárság előregisztráció és a távoli azonosítás rendeleti szintű szabályozását, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak alkalmazhatóságát.

A most közzé tett javaslat szerint a digitális állampolgárság szolgáltatója az IdomSoft Zrt. lesz, míg az eAláírás szolgáltatást a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. bevonásával nyújtják majd.

Az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló rendelet módosítása értelmében a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásánál az előregisztráció esetében a 14. életévét betöltött polgár a személyazonossága megállapítását az annak igazolására alkalmas hatósági igazolványával kezdeményezheti majd.

Ha az állampolgár az előregisztrációkor rendelkezik vagy az azt megelőző évben rendelkezett személyazonosságát igazoló érvényes okmánnyal, akkor azt felhasználhatja a személyazonossága megállapításához. A sikeres megállapítás után a szolgáltató egyszer felhasználható, az előregisztrációs adatok megjelenítésére szolgáló adattároló kódot (adattároló kód) és az ahhoz tartozó biztonsági kódot ad át az érintett részére.

A cikk témájáról és sok más digitális trendről részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon!

Az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló rendelet módosításával átalakulna a házasodás menete. A tervezet értelmében az elektronikus úton tett szándékbejelentés időpontjának a másik házasuló bejelentésének időpontját kell tekinteni, valamint a házassági szándékot elektronikus úton kell majd bejelenteni.

A bizalmi szolgáltatások esetében a személyes jelenléttel egyenértékű biztosítékot nyújtó, nemzeti szinten elismert egyéb azonosítási módszerekről szóló rendelet tervezett módosítása értelmében lehetőség lesz távoli azonosításra a tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolvány használatával (eID azonosítás).

A társadalmi egyeztetés 2024. május 7-ig tart.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1858326062