Igazak a bennfentes információk: máris pénzt oszt az Orbán-kormány
Gazdaság

Igazak a bennfentes információk: máris pénzt oszt az Orbán-kormány

Portfolio
A kórházak adósságrendezésére 63,4 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön, mindezt azok után, hogy pár nappal ezelőtt ez az információ kiszivárgott, valamint a kormány döntése megjelent a szerda esti Magyar Közlönyben.

A kormány elkötelezett a kórházak likviditási problémáinak mielőbbi rendezése mellett, ezért fogadta el a BM javaslatát a működési támogatás biztosításáról - olvasható a közleményben.   

Az elfogadott javaslat alapján 63,4 milliárd forint működési támogatást kapnak a járó-és fekvőbeteg-ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok - közölték.

Lényegében ez megegyezik a kiszivárgott információkkal:

A kormány döntése arra utal, hogy az állami kórházak tartozásállománya már olyan mértékűre duzzadt a tavalyi adósságkonszolidáció ellenére, illetve azt követően, hogy mielőbb cselekednie kellett. Egyes beszállítói jelzések szerint a tartozásállomány ilyen mértéke már a betegellátás minőségét veszélyezteti. Közvetetten jól mutatja a baj mértékét, hogy a kormány még a jelenlegi rendkívül nehéz idei költségvetési helyzetben is gyors támogatást nyújtott az egészségügyi intézményeknek, és a jelek szerint ez folytatódik még idén. Annak ellenére, hogy a kormánynak nincs könnyű dolga a forrás előteremtésében, feltehetően ez mind már a hiány növelését hozza magával.
A kórházi adósságrendezés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ez évek óta visszatérő jelensége a magyar egészségügynek, és senkit sem érhet váratlanul: az egészségügyi rendszer, a kórházak tartósan alulfinanszírozottak, ezért egy idő után a kórházi teljesítmények növelése együtt jár a tartozásállományok újratermelődésével. Ami újdonság az elmúlt 1-2 évből, hogy szintet lépett az adósság mértéke, éves szinten már 100 milliárd forint feletti összegekről beszélünk, annak ellenére, hogy a kórházak bizonyos üzemeltetési feladatait a kormány központosította és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül látja el, vagyis ezek a feladatok és annak finanszírozása kikerült az intézmények fennhatósága alól. Az adósság újratermelődése nagyon leegyszerűsítve azzal függ össze, hogy miközben az intézmények finanszírozása, vagyis bevételi struktúrája nem változott, aközben a költségek emelkedtek. Kezdetben az energiaválság következményei miatt, majd a felpörgő orvosi és szakdolgozói béremelések miatt, és az infláció általános magas szintje miatt (ez utóbbiban szerepet játszik a forint változékonysága, amikor eszközbeszerzésekről van szó).

A működési támogatást április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a kiegyenlítés feltételeit a kormányrendelet tartalmazza.

Tavaly novemberében az egészségügyi intézmények lejárt kötelezettségállományának csökkentéséért több mint 90,2 milliárd forint összegű támogatást fizettek ki - áll a közleményben.

A Magyar Közlöny szerda esti számában ezzel a kormánydöntéssel összefüggésben két jogszabály is megjelent. Egyrészt a kormány határozata, miszerint megemelik a Gyógyító-megelőző ellátás kassza célelőirányzatok sorát 63,4397 milliárd forinttal. Ebből a határozatból az is kiderül, hogy Pintér Sándor belügyminiszter azt a feladatot kapta a pénzügyminiszterrel közösen, május 15-i határidővel, hogy

készítsen előterjesztést a Kormány részére a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek az év fennmaradó részében felmerülő feladatai ellátásának biztosításához szükséges intézkedésekről.

Ez azt vetíti előre, hogy az adósságkonszolidációnak idén még nincs vége, és igazak voltak a Népszava napokban megjelent értesülései, hogy több körben kapnak pénzt a kórházak. A Népszava kedden írta meg, hogy a második kifizetés 40 milliárd forint értékben júniusban érkezhet az intézményekhez.

A közlönyben kihirdették a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók gazdálkodását segítő intézkedésekről című rendeletet is, amely az adósságrendezés részletes szabályait tartalmazza.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
astrazeneca_vakcina_oltoanyag