Erőre kaptak a légúti fertőzések
Gazdaság

Erőre kaptak a légúti fertőzések

Portfolio
Megjelentek a légúti fertőzésekre vonatkozó friss adatok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) oldalán. Ezek szerint a 15. héten, vagyis április 8. és 14. között nőtt az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest, ugyanakkor influenzaszerű tünetekkel kevesebben keresték fel az orvosukat.

Az országban 9 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 129 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. A múlt héten a két szám 10 800, illetve 120 800 volt.

Az akut légúti fertőzés: a betegek 44,2 százaléka 0-14 éves gyerek, 26,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 18,1 százalékuk a 35-59 évesek, 11,3 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az influenzaszerű megbetegedés: a betegek 29,3 százaléka 0-14 éves gyerek, 32,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 26,1 százalékuk a 35-59 évesek, 12,3 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 2024. év 15. hetében öt közigazgatási területen nőtt (Baranya, Békés, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg), 15 közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest és öt vármegye (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg) területén diagnosztizáltak.

A 15. naptári héten összesen 146 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Az influenza pozitivitási arány 6,5 százalék, az RSV pozitivitási arány 3,7 százalék, a HMPV pozitivitási arány 10,2 százalék volt.

A sentinel kórházak által beküldött 23 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09)-t, kilenc betegnél RSV-t, egy betegnél a human metapneumovírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 légúti minta közül egy adenovírus, egy parainfluenza vírus, egy human metapneumovírus, három rhinovírus és egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenötödik héten 108 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 11 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fed atlanta sas héja