Portfolio signature

Lakatos Benjamin: válság közepén áll Európa, csak sokan nem veszik észre

"Elég negatív a jövőképem Európa kapcsán", mert azt látom sok amerikai és ázsiai üzletemberrel, döntéshozóval beszélgetve, hogy Európa folyamatosan veszít a globális gazdasági súlyából, és ez már mostanra odáig vezetett, hogy "egy európai gazdasági válság közepén állunk, csak sokan nem veszik észre" – adta meg az alaphangot a Budapesti Corvinus Egyetemen kedd délután tartott, "Hogyan maradjon Európa gazdaságilag versenyképes: vezetői szempontok" című előadásában Lakatos Benjamin. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio jövő heti fenntarthatósági és techológiai konferenciáján, a Sustainable Tech-en, további részletek itt érhetők el. A keddi esemény napján adta ki a MET Csoport a 2023-as évi pénzügyi eredményéről szóló tájékoztatást is, amelyből az derült ki, hogy a tavalyi volt a történetének második legjobb éve, további részletek alább.

Jelentősen alulteljesít az Európai Unió

A MET Csoport elnök-vezérigazgatója a fő kockázatot abban látja Európa számára, hogy miközben helyesen a zöld átállásra fókuszál, ez túl gyors, és túl sok kiadással jár. Attól tart, hogy a folyamat közben nagyon sok iparág elveszíti a versenyképességét, ezért sokan áttelepülnek Ázsiába, vagy Amerikába, így az adóbevételek csökkenése elindít egy negatív spirált, és 100 év múlva Európa sokkal kevésbé fog tudni beleszólni a világ dolgaiba, mint most.

Lakatos szerint bár nem tökéletes mutatószám, de érdemes mégis használni, mert számos alapkérdést a nominális GDP alakulása dönt(het) el. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg az Európai Unió a brit kilépés hatásával együtt 2008-hoz képest mindössze 2%-kal tudta 2022-ig növelni a GDP-jét, addig az Egyesült Államok 72%-kal, az OECD országcsoport együtt 29%-kal, a világ pedig együtt 57%-kal.

Arra is rámutatott, hogy bár sokak szerint az energetika egy régi, idejétmúlt iparág, de ez nem így van. Úgy fogalmazott:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés